Walter Model

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walter Model (oktober 1944)

Otto Moritz Walter Model (Genthin, 24 januari 1891 - Duisburg, 21 april 1945) was een Duitse veldmaarschalk uit de Tweede Wereldoorlog.

Hij werd in 1910 benoemd tot luitenant, nam deel aan de Eerste Wereldoorlog en werd tweemaal bevorderd. In 1929 werd hij tot majoor bevorderd. Aan een kort verblijf in de Sovjet-Unie hield hij een sterke afkeer van het communisme over. Na de machtsovername door de nazi's bleef hij militair. Hij werd in 1934 tot overste bevorderd, en in 1938 tot generaal-majoor. Als chef-staf nam hij in 1939 deel aan de aanval op Polen en in 1940 aan de aanval op Frankrijk. Vanaf 1941 werd hij aan het oostfront (Rusland) ingezet. Hier verwierf Model door zijn kundigheid, persoonlijke moed en uithoudingsvermogen groot respect.

Toen Operatie Market Garden begon, was Models hoofdkwartier in Oosterbeek gevestigd. Model vluchtte voor de luchtlandingen naar Doetinchem en leidde van daaruit de tegenaanval. Hij bepaalde dat de bruggen bij Arnhem en Nijmegen niet mochten worden opgeblazen. Model wist het geallieerde offensief tot staan te brengen.

Eind 1944 voerde hij als opperbevelhebber verrassingsaanvallen uit tegen Amerikaanse eenheden, in het kader van het mede door hem ontworpen Ardennenoffensief.

Model was steeds een trouw aanhanger van Hitler. Hij pleegde aan het einde van de oorlog zelfmoord omdat hij capitulatie wilde voorkomen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Walter_Model&oldid=435648"