Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Tiger I

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Tiger I in Noord-Frankrijk, maart 1944.

De Tiger I of Panzer VI Tiger was een redelijk succesvolle Duitse zware tank die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ingezet. De Amerikaanse M4 Sherman en de Russische T-34 hadden veel moeite om deze tank uit te schakelen.

De bouw

De Sovjet-tank T-34 was een goede middelzware tank. De Duitsers zochten een wapen dat deze tank kon uitschakelen. Ze kwamen met de Flak 88. Ferdinand Porsche kreeg de opdracht om een zware tank te ontwerpen waar de Flak 88 op kon worden gezet. Het was een behoorlijke uitdaging voor Porsche, want normaal ontwierp hij personenauto's. Op 20 april 1942 keek Adolf Hitler naar het prototype van de Tiger I. Porsche faalde, want zijn tank vloog in brand. Een ander prototype, van Henschel, werd in productie genomen.

De eerste tank werd al in juli 1942 afgeleverd. In een paar maanden tijd werden meer dan 1000 Tigers gemaakt.

De Tiger I was ruim 2 keer groter dan de T-34. Hij werd getest tijdens de Slag om Koersk: de grootste tankslag uit de geschiedenis. Hitler hoopte dat er genoeg Tigers waren. De jonge tankcommandant Michael Wittmann was erbij. Hij schakelde veel tanks uit. De Tigers bleken een dodelijk succes te zijn.

Een dodelijke tank, maar...

De Tiger I was feitelijk een dodelijke tank. Dat bleek onder andere uit de Slag om Villers-Bocage. Michael Wittmann viel op 13 juni 1944 met één Tiger een geallieerd legerkonvooi aan. Hij vernietigde in slechts 15 minuten 27 pantservoertuigen (!), waaronder een tiental tanks.

De Tiger I was dan wel een verwoestende tank, maar er was toch een groot probleem. De Sovjet-Unie kon in tractorfabrieken duizenden T-34's produceren, terwijl de Duitsers de Tigers met de hand maakten en goed moesten onderhouden. Daardoor werden er veel minder Tigers gemaakt, in totaal ongeveer 1500, dan geallieerde tanks. En dat leidde uiteindelijk tot de ondergang van nazi-Duitsland, omdat Hitler alleen keek naar de kwaliteit en niet naar de hoeveelheid tanks. Wel was het duidelijk dat Duitsland de eerste megatank zou bouwen. De opvolger van de Tiger I werd de Tiger II. Daarna gaf Hitler de opdracht tot het bouwen van "supersupertanks", namelijk de Maus, de Landkreuzer P. 1000 Ratte en de Landkreuzer P. 1500 Monster. Dat had Hitler beter niet kunnen doen, want de laatste 3 genoemde tanks zijn nooit een succes geworden.

Omdat er te weinig Tigers waren bij de Slag om Koersk, konden de Duitsers niet op tegen de grote aantallen van de Sovjets. Het Rode Leger behaalde er een belangrijke overwinning, want vanaf toen werd de Wehrmacht teruggedreven en in 1945 moest nazi-Duitsland capituleren.

Statistieken

Een Tiger I in een museum, 2008.
  • Lengte: 8,2 meter
  • Breedte: 3,7 meter
  • Hoogte: 2,9 meter
  • Gewicht: 55 ton
  • Kanon: 88mm-kanon
  • Andere bewapening: 7,92mm-machinegeweer
  • Pantser: 2,5 cm-10 cm
  • Motor: Maybach 12-cilinderbenzinemotor
  • Snelheid (op wegen): 38 km/u
  • Bemanning: 5

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tiger_I&oldid=682219"