Atoombom op Hiroshima

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op 6 augustus 1945 viel er een atoombom op de Japanse stad Hiroshima. Het was de eerste en krachtigste atoombom die ooit werd gebruikt. De atoombom die gebruikt werd heette de 'Little Boy' en de aanval werd uitgevoerd door het Amerikaanse leger. Bij de atoombom vielen minstens 200.000 doden volgens bronnen en honderdduizenden gewonden, vooral door de straling en door ziektes zoals kanker. De Amerikaan Paul Tibbets was de piloot die de atoombom naar de Japanse stad bracht. Het vliegtuig waarin hij vloog vernoemde hij naar zijn moeder: Enola Gay.

3 dagen later, nadat Japan zich weer verzette, werd er een tweede atoombom uitgevoerd door het Amerikaans leger op de Japanse stad Nagasaki. Normaal wilden ze de atoombom uitvoeren op de stad Kokura maar vanwege slecht weer hebben ze toch voor Nagasaki gekozen. Door deze atoombom vielen er minstens 40.000 doden en 50.000 gewonden.

Vooraf

In 1905 publiceerde de in Duitsland geboren wetenschapper Albert Einstein zijn speciale relativiteitstheorie. Hierin stond dat er in atomen enorme hoeveelheden energie zijn opgeslagen. In de dertig jaar daarna probeerden wetenschappers in diverse Europese landen Einsteins theorie in praktijk te brengen. Ze ontdekten dat de kern van een atoom worden samengehouden door een grote kracht, en dat de energie in het atoom zou vrijkomen als de kern kon worden gesplitst.

In 1938 wisten wetenschappers in Duitsland een atoom van het metaal uranium te splitsen met een procedé dat kernsplitsing heet. Als de wetenschappers een atoom konden splitsen en ervoor konden zorgen dat de vrijkomende energie andere atomen afbrak, zou dat tot een kettingreactie kunnen leiden waarbij enorme hoeveelheden energie vrij zouden komen.

De atoombom

Op 6 augustus 1945 lieten de VS om 8.15 uur 's ochtends een geheel nieuwe bom - de atoombom - op de Japanse stad Hiroshima vallen. Zo'n 80.000 mensen waren op slag dood en in de weken erna stierven er nog eens duizenden. Een paar dagen later was de Tweede Wereldoorlog eindelijk afgelopen.

De atoombom kwam voort uit de wetenschappelijke ontdekking dat bij de splitsing van de atomen (kleine deeltjes) van bepaalde elementen een kolossale hoeveelheid energie vrijkwam. Toen Robert Oppenheimer, de leider van het Amerikaanse onderzoek naar de atoombom, voor het eerst de resultaten van een atoomexplosie zag, moest hij denken aan een regel uit een hindoeïstische mythe: 'Als duizend zonnen tegelijk in de hemel zouden ontploffen, ben ik de Dood, de Vernietiger van werelden.'

Paddenstoelwolk

De atoombom op Hiroshima veroorzaakte een paddenstoelwolk boven de stad. De vorm van de wolk ontstaat door het grote vacuüm ten gevolge van de hitte van de explosie. Dit vacuüm zuigt het puin naar binnen en werpt het hoog in de lucht.

Gevolgen

Technologie atoombommen

De technologie die werd ontwikkeld om atoombommen te maken, is aangepast voor vreedzame doeleinden zoals het opwekken van energie. maar veel mensen worden nog steeds nerveus van de technologie zelf. Bij kernenergie komen geen schadelijke broeikasgassen vrij, maar bij een kernramp kunnen grote delen van de wereld worden verwoest. En de dreiging dat een land of terroristengroep een kernkop gebruikt, vormt de allergrootste zorg van de internationale gemeenschap.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Atoombom_op_Hiroshima&oldid=753141"