Hirohito

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hirohito in 1983

Hirohito (Tokio, 29 april 1901 - Tokio, 7 januari 1989) was de 124e keizer van Japan. Hij regeerde van 25 december 1926 tot aan zijn dood op 7 januari 1989. Hirohito leidde zijn land tijdens de oorlogen met China en in de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf de opdracht grote delen van Azië te veroveren. Hij was in de Tweede Wereldoorlog ook bevriend met Adolf Hitler en Benito Mussolini. Hij deed mee met de Asmogendheden.

Anders dan de oorlogsmisdadigers van de verliezende partijen, is de Japanse keizer nooit in staat van beschuldiging gesteld. Het schijnt zelfs dat hij nauwelijks een idee had dat er een oorlog gaande was. Eigenlijk was hij een diepzeebioloog die zich uitsluitend met zijn vak bezighield. Toen hem werd meegedeeld dat er atoombommen waren geworpen op Hiroshima en Nagasaki, schijnt hij slechts (turend in een aquarium) geantwoord te hebben: "Ach... en is dat erg?"

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hirohito&oldid=558870"