Tokio

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Tokyo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de band zie Tokio Hotel
Tokio/Tokyo

东京都

Tōkyō-to

Kaart van Tokio

Location TokyoJapan.jpg

Aantal inwoners: 36,62 miljoen inwoners (2016)
Oppervlakte: 2.187,65 km²
Gouverneur: Naoki Inose
Prefectuur: Tokio
Gebouwen met neonverlichting in Shinjuku.

Buildings with colorful neon street signs at blue hour, Shinjuku, Tokyo.jpg

Portaal Portal.svg Japan

Tokio (Japans: 東京/Tōkyō, betekent "oostelijke hoofdstad"), ook wel als Tokyo gespeld (speciaal voor alle onduideljkheden: de Japanse spelling is Tokyo. Hier in Nederland wordt meestal Tokio geschreven. Welke manier je ook doet, het is allemaal goed), is de hoofdstad van het Oost-Aziatische land Japan. Tokio ligt in het midden-oosten van het eiland Honshu. Het prefectuur Tokio behoort tot één van de 47 Japanse prefecturen, hoewel het prefectuur officieel Metropool Tokio wordt genoemd. Tokio is een centrum van economie, financiën, politiek, educatie en cultuur.

Ook heeft deze stad de grootste concentratie van banken, bedrijven, hoofdkantoren, universiteiten, musea, theaters en winkels van Japan. Tokio wordt verdeeld in 23 speciale wijken, 26 grote en 5 kleine steden en 8 dorpen. De 23 speciale wijken nemen één derde van de oppervlakte van het prefectuur. Er wonen maar liefst ca. 8.775.000 mensen hier in de speciale wijken.

Groot-Tokio, de agglomeratie van Tokio, bevat ongeveer 36.500.000 inwoners en onder andere de steden Tokio, Yokohama, Kawasaki, Saitama en Chiba. Deze agglomeratie is de grootste en meest dichtbevolkte agglomeratie ter wereld. Tokio wordt samen met New York City en Londen beschouwd als de 3 meest belangrijke wereldsteden en economische steden van de hele wereld. Tokio is één van de duurste steden op de wereld en ook één van de meest leefbare van allemaal. Het keizerlijke paleis en de zetels van de regering zijn geheel in Tokio gevestigd.


Geografie & Klimaat

Van bovenaf en van links naar rechts; Wolkenkrabbers in Shinjuku, Tokyo Sky Tree, Rainbow Bridge, Shibuya, Parlementsgebouw van Japan.

Tokio ligt ten noordwesten van de Tokio-baai. In het oosten grenst het Chiba Prefectuur, in het westen Yamanashi, Kanagawa in het zuiden en Saitama in het noorden. Het gedeelte van het prefectuur aan het vaste land wordt verdeeld in de Speciale Wijken (het oosten) en het Tama-gebied (het westen). Binnen de administratieve grenzen van Tokio behoren ook twee groepen eilanden. Namelijk de Izu-eilanden en de Bonin-eilanden. Die Bonin-eilanden worden ook wel eens de Ogasawara-eilanden genoemd. De eilanden hebben een afstand van meer dan 1000 kilometer van het vaste land. Het stukje "to" in Tokio betekent letterlijk metropool in het Japans. Tokio is dan ook het enige prefectuur dat zo mag worden genoemd, ook al groeien er nog meer metropolen uit in Japan zoals Osaka enzovoort. Maar dit prefectuur wordt gewoon bestuurd zoals alle andere prefecturen in het land. Het bestuur van dit prefectuur wordt geregeld door een gouverneur en een parlement. Deze worden binnen de zoveel tijd gekozen door de bewoners van het prefectuur. Een gouverneur is vergelijkbaar met een burgemeester. Op dit moment is de gouverneur Shintaro Ishihara. De plek waar Tokio wordt bestuurd is in het Tokyo Metropolitan Government Building in de wijk Shinjuku. In het jaar 1991 werd deze wolkenkrabber gebouwd door Kenzo Tange. Elke speciale wijk in Tokio wordt gezien als een stad. De bewoners hier mogen hun eigen burgemeester en gemeenteraad kiezen. Het enige wat anders is van een speciale wijk met een stad is dat ze een speciale en unieke relatie hebben met het prefectuur Tokio. De totale oppervlakte van de speciale wijken is 621 km². Vroeger bestonden er 35 speciale wijken, maar na de Tweede Wereldoorlog is het aantal 23 vastgesteld. In het Tama-gebied hebben de gemeenten hier een zelfde functie als gemeentes buiten het prefectuur Tokio in Japan. Deze gemeentes zijn meestal slaapsteden waar mensen blijven wonen om overdag te vertrekken naar de Speciale Wijken om daar te werken in de grote stad. In dit gebied wonen ongeveer 4.150.000 inwoners. De Izu-eilanden zijn een groep vulkanische eilanden die behoren tot een nationaal park, namelijk Fuji-Hakone-Izu. Tokio ligt in een sub-tropische en vochtige zone. Er komen warme/vochtige zomers voor en milde/zachte winters. In augustus is de gemiddelde temperatuur 27,1 graden en geniet men vol op van de zon, vergeleken met december en de gemiddelde temperatuur 4,6 graden. Sneeuw is sporadisch, maar komt wel bijna elk jaar voor in Tokio. Ook komen er jaarlijks tyfoons voor in de stad.

Geschiedenis

Voormalig Edo Kasteel, tegenwoordig Keizerlijk Paleis

Op de plek waar nu Tokio ligt lag vroeger een klein vissersdorpje. Dit vissersdorpje stond bekend onder de naam Edo. In 1457 werd het Edo Kasteel gebouwd door Ota Dokan. Het vissersdorpje werd een grote stad, toen Tokugawa Ieyasu shogun werd in het jaar 1603. Vanaf toen was Edo de facto de Japanse hoofdstad. Tijdens de daaropvolgende Edo-periode groeide Edo uit tot één van 's werelds grootste steden met een bevolking van boven de miljoen door de 18e eeuw. Edo was niet de keizerlijke hoofdstad van het land. In Kioto was namelijk het keizerlijke paleis gevestigd. In 1869 werd het keizerlijke paleis verplaatst naar Tokio toe door keizer Meiji. Edo werd een belangrijk handelscentrum en het voormalige Edo Kasteel werd nu veranderd in het Keizerlijke Paleis. De naam van de stad werd door Meiji veranderd in Tokio. In de 20e eeuw leed Japan aan twee erge rampen. De eerste was de grote Kanto-aardbeving in 1923 met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Deze gebeurtenis heeft voor meer dan 140.000 slachtoffers gezorgd. De opbouw van deze ramp was nog niet voltooid, of Japan ging al meedoen met de Tweede Wereldoorlog. Aan het eind van de oorlog werd Tokio flink gebombardeerd. De helft van de stad werd verwoest en er was een overvloed van slachtoffers. Het totaal aantal slachtoffers overtrof zelfs het aantal slachtoffers bij de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima. Het aantal inwoners van Tokio was flink verlaagd en zelfs de helft geworden van de bevolking voor de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog begon men weer aan de opbouw van Tokio. Geheel de stad werd herbouwd. De stad werd weer tentoongesteld op de Olympische Spelen van 1964. Dit was ook de allereerste Olympische Spelen georganiseerd in Azië. Eigenlijk moesten de spelen in 1944 georganiseerd worden, maar dit ging niet door vanwege de Tweede Wereldoorlog. De Spelen werden dus afgelast en 20 jaar later pas uitgevoerd. In de jaren '70 werd er flink gewerkt aan hoogbouw in de stad en de luchthaven Narita. Dit zorgde ervoor dat de bevolking ging stijgen naar 11 miljoen (grootstedelijk gebied). De Metro van Tokio werd één van de meest drukste metrostelsels van de hele wereld. Er kwamen steeds maar meer en meer wonen in het gebied. Het liep langzamerhand niet goed en kwam er erg veel vervuiling in de stad door de te grote bevolkingsdichtheid, technologie en nog veel meer. In 1976 werd de in die tijd allerstrengste milieuwetgeving op de wereld toegepast in Tokio om de stad te kunnen redden. Een hoop van de smog uit die tijd is vertrokken uit de stad en kan er vanaf de hoogste gebouwen gelukkig eindelijk weer de wereldberoemde vulkaan Fuji gezien worden.

Bevolking

Bij de laatste schatting van 2011 had Tokio 13.157.428 inwoners in totaal. De 23 speciale wijken bevatten meer dan 8 miljoen inwoners, terwijl het Tama-gebied daarmee vergeleken slechts 4,15 miljoen inwoners heeft. Vanuit de aangrenzende gebieden van Tokio komen dagelijks miljoenen aantallen mensen om te werken. Die noem je forenzen. Ze wonen meestal in het Tama-gebied of nog verdere streken. De totale populatie van de drie speciale wijken Minato, Chuo en Chiyoda bedroeg volgens de bevolkingsschatting van het jaar 2005 326.000 inwoners in de nacht, maar wel 2,4 miljoen bij daglicht. Tokio heeft de hoogste bevolking ooit die de stad heeft gehad op dit moment, maar in 1965 woonden er maar liefst bijna 9 miljoen mensen in Tokio en in 1995 onder de 8 miljoen. De meest voorkomende etnische minderheden of buitenlanders uit Tokio zijn de Chinezen (ca. 125.000), Zuid-Koreanen (ca. 110.000), Noord-Koreanen (ca. 60.000), Filipijnen (ca. 30.000) en Amerikanen (ca. 20.000).

Kaart van de 23 speciale wijken van Tokio
Satelliet van Tokio


Economie

De drie allergrootste financiële en commerciële centra op de wereld zijn New York City, Londen en Tokio. De Tokyo Stock Exchange is de belangrijkste en grootste beurs in Azië en de tweede grootste op de wereld in marktkapitalisatie. Tokio heeft dan ook de grootste stedelijke economie van de hele wereld. De stad is een hoofdkwartier van één van 's werelds meest belangrijke banken, bedrijven en corporaties. Na de Tweede Wereldoorlog groeide de economie van Tokio enorm en gingen veel bedrijven verhuizen van hoofdkwartier uit Osaka (de oorspronkelijke financiële hoofdstad van het land) naar hier toe. Dit zorgde voor een enorme economische en populatie-groei. Door de Economist Intelligence Unit werd Tokio gezien als 's werelds duurste stad 14 jaar lang op rij tot 2006. De meeste landbouwgrond in Tokio is geconcentreerd in het Tama-gebied en de omgeving hiervan. Daar worden veel groenten, fruit en ook bloemen verbouwd. Zo kunnen deze goederen makkelijk verscheept worden naar de drukke 23 speciale wijken. Komatsuna en spinazie zijn de meest belangrijke groenten die hier worden verbouwd. De Baai van Tokio was ooit een vissersoord. Dit was een grote bron van vis vroeger. Tegenwoordig komt de meeste vis in Tokio uit de Izu-eilanden of de Bonin-eilanden. Tonijn, nori en horsmakreel zijn de belangrijkste visproducten uit het prefectuur. Ook behoort een groot deel van de economie van Tokio tot het toerisme.

Vervoer

Tokio is het grootste nationale en internationale knooppunt in Japan van spoorwegen, snelwegen en luchtwegen. Het openbare vervoer in Tokio bestaat uit een uitgebreid netwerk van snelle treinen en metro's die worden gedomineerd door allerlei maatschappijen. Tokio wordt geserveerd door twee erg belangrijke internationale luchthavens, namelijk Haneda Airport (Tokyo International Airport) en Narita International Airport. Haneda Airport bevindt zich binnen de grenzen van de 23 speciale wijken en Narita Airport ligt in het prefectuur Chiba. De Luchthaven Haneda biedt nationale en internationale vluchten, Luchthaven Narita is meer een toegangspoort voor internationale toeristen naar Japan. De luchtvaartmaatschappijen Japan Airlines, All Nippon Airways, Delta Air Lines en United Airlines hebben allemaal een hub op Narita Airport. De vele eilanden beschikken ook hun eigen luchthavens. Die hebben verbindingen met Haneda Airport en nog veel meer luchthavens in het land. De trein en de metro zijn de belangrijkste en drukste openbare vervoersmiddelen van de stad. Daarbij heeft Tokio ook het grootste metronetwerk van de hele wereld. Dagelijks reizen meer dan 7 miljoen mensen met de metro of miljoenen mensen in dergelijke treinen in de stad. Ook zijn er veel busmaatschappijen in de stad die zorgen voor openbare bussen in Tokio. Via de snelwegen en nationale autowegen is er een verbinding met de rest van Japan. Tokio is het beginpunt van de belangrijkste internationale Aziatische weg de AH1 die loopt van Japan via Zuidoost-Azië naar Zuid-Azië en Turkije.

Onderwijs

De stad heeft een groot aantal universiteiten en hogescholen die genoeg voorzien zijn voor alle inwoners. De belangrijkste universiteiten bevinden zich in de 23 speciale wijken. Onder deze categorie vallen onder andere de Universiteit van Tokio, Hitotsubashi-universiteit, Tokyo Institute of Technology, Keio-universiteit en Waseda-universiteit. De rest van de universiteiten liggen meestal in de buitenwijken in het prefectuur of in het Tama-gebied.

 • Ochanomizu-universiteit
 • Denki-Tsūshin Daigaku (電気通信大学, Engels : University of Electro-Communications)
 • Seisaku Kenkyū Daigakuin Daigaku (政策研究大学院大学, Engels : National Graduate Institute for Policy Studies)
 • Universiteit van Tokio
 • Tōkyō Ika Shika Daigaku (東京医科歯科大学, Engels : Tokyo Medical and Dental-universiteit)
 • Tōkyō Gaikokugo Daigaku (東京外国語大学, Engels : Tokyo University of Foreign Studies)
 • Tōkyō Kaiyō Daigaku (東京海洋大学, Engels : Tokyo University of Marine Science and Technology)
 • Tōkyō Gakugei Daigaku (東京学芸大学, Engels : Tokyo Gakugei University)
 • Tokyo University of the Arts
 • Tōkyō Kōgyō Daigaku (東京工業大学, Engels : Tokyo Institute of Technology)
 • Tōkyō Nōkō Daigaku (東京農工大学, Engels : Tokyo University of Agriculture and Technology )
 • Hitotsubashi-universiteit

Cultuur

Tokio bevat vele musea. In het Ueno Park is het grootste nationale museum te zien, namelijk het Tokyo National Museum. Dit museum is gespecialiseerd in de oude en klassieke Japanse kunsten. Andere beroemde musea in het Ueno Park zijn het Tokio Nationaal Museum van de Westerse Kunst en het Tokio Nationaal Museum van de Wetenschap. Daarnaast kun je het Ueno Park ook bezoeken voor de prachtige dierentuin Ueno Zoo. Overige musea in de rest van het prefectuur zijn het Nezu Art Museum, Edo-Tokyo Museum en het Tokio Nationaal Museum van de Moderne Kunst. Tokio heeft ook nog een uitgebreid aantal theaters. Daarbij zitten zowel privé en publieke theaters. Hierin worden zowel de traditionele Japanse kabuki-shows opgevoerd, de klassieke Westerse opera-muziek, allerlei vormen van drama en komedie of juist swingende pop- en rock-muziek. In Tokio zijn vele wereldberoemde theaters of muziek-arena's te vinden, zoals het Nippon Budokan. Jaarlijks komen er vele verschillende festivals voor in de stad. Het ziet er dan mooi versierd en feestelijk uit in de stad. Op straat zijn vele kleurrijke optochten/parades en veel drukte. Belangrijke gebeurtenissen dan zijn de Hie Shrine, Asakusa Shrine en de tweejaarlijkse Kanda Matsuri. Duizenden praalwagens, vrolijke mensen en vuurwerk zijn een van de kenmerken van deze festivals. Harajuku is een wijk in Shibuya die er wereldwijd om bekend staat om de stijl en mode van de inwoners hier. Tokio is dan ook niet voor niets één van 's werelds modehoofdsteden samen met onder andere Milaan, Parijs en Londen. De Japanse keuken in Tokio wordt wereldwijd erg hoog gewaardeerd. Iedereen kent wel de wereldberoemde sushi. In de maand november van 2007 heeft de Michelin Gids 191 sterren in totaal voor een magnifieke keuken geprezen bij vele verschillende hotels of restaurants in Tokio. Twee keer zoveel als de concurrent van Tokio; Parijs.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tokio&oldid=700205"