Metropool

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een metropool is een agglomeratie, bestaande uit een zeer grote stad met de dichtbijgelegen stedelijke gebieden. Een metropool noemen wij ook wel een miljoenenstad. Het zijn stedelijke gebieden met meer dan 1 miljoen inwoners. De Randstad in het westen van Nederland is er ook een.

Voorbeelden van metropolen in Europa zijn verder: Parijs, Londen, Moskou, Istanbul en Keulen-Bonn-Ruhrgebied. De grootste metropool ter wereld is Guangzhou met meer dan 48 miljoen inwoners.

Een metropool is een agglomeratie bestaande uit een zeer grote stad met de bijgelegen stedelijke gebieden, waaronder voorsteden. Ook bevat deze het perifere ommeland daaromheen dat niet per se stedelijk is, maar waarvan de inwoners aan de stad zijn verbonden door werk of winkelgelegenheden. Wikipedia

Het woord metropool wordt, in tegenstelling tot het woord wereldstad, dat internationaal als absoluut begrip wordt gebruikt, ook relatief gebruikt om de relatie van een stad met de omliggende omgeving aan te geven.

Metropoolregio

Er zijn in Nederland ook metropoolregio's gevormd. Metropoolregio Amsterdam (MRA), Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Metropoolregio Eindhoven (MRE). Hun centrumsteden zijn klein vergeleken met de grootste steden in Europa, Amsterdam staat op de 22ste plaats.13 jan 2016.

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Metropool&oldid=838394"