Rome

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Rome (stad))
Ga naar: navigatie, zoeken
Farm-Fresh bullet go.png Dit artikel gaat over de stad Rome. Voor de provincie Rome, klik hier.
Locatie van Rome in Europa (zie rode pijl).
Uitzicht op de oevers Tiber vanuit het Vaticaan in Rome

Rome of in het Italiaans Roma is de hoofdstad van Italië. Rome heeft 2,5 miljoen inwoners en ligt aan de Tiber. Rome ligt in de Italiaanse provincie Rome. De stad heeft een oppervlakte van 1285 km² en had 2.863.322 inwoners op 31 december 2013 (de laatste keer dat de bevolking is geteld). De huidige burgemeester van Rome is de 37-jarige advocate Virginia Raggi.

Ontstaan

Romulus en Remus

De precieze ontstaansgeschiedenis van Rome is niet bekend, de legende wel. Deze vertelt het verhaal van Prinses Rea Silvia. Zij werd bruut verkracht door oorlogsgod Mars en baarde een tweeling: Romulus en Remus. Hun oom liet de kinderen achter bij de Tiber. De jongens werden enige tijd gevoed door een wolvin voordat een herder ze adopteerde. Eenmaal volwassen bouwde de tweeling een nederzetting aan de oever van de Tiber. De jongens kregen onenigheid over het bestuur ervan, waarbij Romulus Remus doodde. Romulus zou de eerste koning van Rome geweest zijn, in het jaar 753 voor Christus. De Romeinen vieren het ontstaan van hun stad elk jaar op 21 april.

Wat is Rome en waar ligt Rome?

Wat is Rome?

Rome is een heel oude stad. Oorspronkelijk was de stad gebouwd op zeven heuvels aan de rivier de Tiber, ongeveer 25 km van de zee. De oude Romeinen veroverde het grootste deel van Europa. Rome was de hoofdstad van hun wereldrijk. Je kunt nu nog een paar oude Romeinse gebouwen zien, zoals het Colosseum en de Ruïnes van het Romeinse Forum.

Waar ligt Rome?

Rome is de hoofdstad van Italië, en de hoofdstad van Latium. De stad ligt midden in Italië. In de oudheid was Rome het Centrum van een machtig rijk. Er is nog veel uit de oudheid te zien. Er komen jaarlijks miljoenen toeristen uit alle delen van de wereld. Er wonen 3 miljoen mensen. Het Vaticaanstad, de kleinste staat ter wereld, ligt midden in Rome.

Hoofdstad

Rome werd in 1870 de hoofdstad van Italië en toen woonden er al 200.000 mensen. Dertig jaar later was dat getal verdubbeld. Rome is sindsdien blijven groeien omdat steeds meer mensen uit de omgeving naar de stad zijn getrokken.

Het oude Rome

Volgens de Romeinse geschiedenis schrijver Livius werd Rome in 753 voor Christus gesticht door Romulus. Livius ontleende dat aan een sage. Het is echter een historisch gegeven .

Het Romeinse keizerrijk

In 27 v.Chr. kreeg Augustus alle macht in handen en veranderde de republiek in een keizerrijk. Door hem als keizer ging het erg goed met de stad. Hij deelde Rome op in 14 deelgebieden met een ambtenaar aan het hoofd en hij zorgde dat er brandweer en politie kwam. Hij liet een groot aantal gebouwen neerzetten en vertelde dat hij van de bakstenen stad een marmeren stad had gemaakt. Keizers na hem breidden de stad en het rijk verder uit. In de eerste een tweede eeuw na Christus was Rome een prachtige stad met meer dan 1 miljoen inwoners.

Inwoners van Rome

Toen Rome in 1870 hoofdstad werd van het verenigd Italië telde de stad 200.000 inwoners en was daarmee na Milaan en Napels de op twee na grootste stad van het land. Het aantal inwoners nam echter snel toe en in 1939 was Rome de grootste stad van Italië.

Adellijke Families

Rome heeft een paar bekende familie die er al generaties lang wonen. De Colanna-dynastie bijvoorbeeld die zegt af te stammen van de Etrusken. En de families Corsini, Orsini en Aldobrandini die veel macht hadden in de renaissancetijd. Veel pausen komen uit deze families.

Schone Schijn

Het valt buitenlanders altijd veel op dat de Italianen zo netjes gekleed zijn. Inwoners van Rome letten meestal wel heel erg op hun uiterlijk, ze willen zich altijd goed gekleed laten zien. In Italië heet dat La Bella Figura, in het Nederlands zeg je het zo: een bepaalde gedragcode.

Bezienswaardigheden

Vaticaanstad

Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld. Het is een gebied van 0,44 km2 en telt ongeveer 700 inwoners. Het ligt midden in Rome maar is een zelfstandige staat met eigen postkantoor, telefoonbedrijf munteenheid en bankwezen. In Vaticaanstad woont de paus van Italië, en al zijn voorgangers hebben hier ook gewoond. BFrancuscus (Jorge Mario Bergolio) is momenteel de paus, hij is Argentijns. Weetje: Van alle 265 pauzen uit Italië waren er:

  • 208 Italiaans
  • 15 Frans
  • 15 Grieks
  • 6 Syriër
  • 3 Afrikaans
  • 1 Argentijn

Geschiedenis

In 67 na Christus werd Petrus aan de over van de Tiber ter door gebracht. In 90 werd er een klein gedenkteken gebouwd en in ongeveer 320 verrees er op de plek van het gedenkteken een basiliek, de eerste Sint-Pieter. In de negende eeuw liet paus Leo VI een grote verdedigingswal aanleggen om het Vaticaan en de Engelenburcht. Na de plundering van Rome in 1527 verhuisde de paus naar de over van de rivier. Toen Rome in 1870 hoofdstad werd van een verenigd Italië werd trok de paus zich opnieuw terug achter de veilige muren van het Vaticaan.

De Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is een grote katholieke kerk in Rome, de kerk staat in het Vaticaan. De kerk is gebouwd van 1506 tot 1626 .

Sint-Pietersplein

Het Sint-Pietersplein is het plein van het Vaticaanstad. De Sint-Pieterskerk staat op dat plein. Het Sint-Pietersplein is gebouwd tussen 1656 en 1667. Het plein is 240 meter breed en 340 meter lang. Midden op het pleinstaat een Egyptische obelisk, dat is een hele lange paal, die is 40 meter hoog en die 340 ton weegt. De Obelisk is in 37 n.Chr. uit Egypte naar Rome gebracht door keizer Caliqula. De Obelisk stond eerst in het circus van Nero. In 1586 is hij verplaats naar het Sint-Pietersplein. In opdracht van paus Sixtus V. 800 werklieden hebben toen , met de hulp van 40 paarden de obelisk op het midden van het plein gezet. In de middeleeuwen dachten de mensen dat er in de top van de obelisk een urn zat met jet as van Julius Caesar. Er staat nu een kruis op de top, nu is het dus 41 meter hoog.

De Zwitserse Garde

Het Vaticaan heeft zijn eigen leger dat bestaat uit mannen tussen 19 en 30. Het is de zogenaamde Zwitserse Garde. De soldaten hebben een rood-geel-blauw gestreepte uniform aan. De Zwitserse Garde werd in 1506 door Paus Julius II ingesteld. Tot 1825 waren de gardisten nog echte soldaten, later kregen ze meer de functie van lijfwacht van de paus.

Geheime Corridor

Toen Paus Leo IV een muur om het Vaticaan liet bouwen zorgde hij ervoor dat er een smalle doorgang kwam, de passetto, van de gebouwen van het Vaticaan naar de Engelenburcht. Om in geval van nood naar de burcht te kunnen ontsnappen. Paus Alexander VI gebruikte de doorgang in 1494 na de inval van de Fransen en Paus Clemens VII in 1527 tijdens het beleg van het Vaticaan door het leger van Karel V.

Kiezen van een paus

Als de paus sterft wordt er zo snel mogelijk een nieuwe paus gekozen. Dat gebeurt in het Vaticaan, achter gesloten deuren. Als er wit rook uit de Sixtijnse kapel komt weet iedereen dar er een nieuwe paus is. Maar als er zwart rook komt is er geen nieuwe paus en moeten ze het op nieuw doen.

Overige

Forum Romanum

  • De ruïnes van het oude Forum Romanum aan de voet van de Palatijn werden in de 19 eeuw verlaten.

Overblijfselen uit het oude Rome.

  • De meeste gebouwen uit het oude Rome zijn alleen nog maar delen te zien. Het Forum was het oude centrum van de stad.
  • Boog van Septimius Sevures.

De boog van Septimius Severus is overwinnings boog in het Forum Romanum.

  • De Boog.

De boog is gebouwd in het jaar 204 in opdracht van de senaat. Het was een geschenk aan de keizer en zijn zonen Caracelaa en Geta rer ere van de twee overwinningen op de Parthen in 195 en 197. De boog is gebouwd uit baksteen en travertijn en is bekleed met marmer. De boog is 23 meter hoog, en 25 meter breed en 12 meter diep. Er zijn drie doorgangen, de middelste is 12 meter hoog en 7 meter breed, de twee zijbogen zin 7,8 meter hoog en 3 meter breed.

Het Colosseum

Dit wereldberoemde amfitheater is genoemd naar de kolossale standbeeld van keizer Nero dat er ooit naast stond. Er werden allerlei spelen gehouden zoals: wilde dierengevechten, worstelwedstrijden, jachtpartijen, scheepsgevechten dan werd het midden van de arena onder water gezet en natuurlijk de boermede gladiatorengevechten.

Trevifontein

De Trevifontein of in het Italiaans Fontana di Trevi is de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein is ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. De fontein staan op het plein, Piazza di Trevi.. De fontein is gebouwd door de architect Nicola Salvi. De fontein is gebouwd in opdracht van de Paus Clemens XII.

Op de fontein dat een oceaan moet voorstellen zie je de zeegod Neptununs op een schelpvormige wagen die door een paar gevleugelde paarden en jonge zeegoden de oceaan wordt op getrokken. In twee nissen staan rechts en links een afbeelding van de Overvloed en gezondheid. Een nis is een stukje muur dat inspringt.

Je kan ook geld in de fontein gooien als je 1 muntje in de fontein gooit dan mag je wens doen en met 2 muntjes zeggen ze dat je nog een keer terug komt naar Rome . Je moet met je rug naar de fontein staan en over je linkerschouder de muntjes in de fontein gooien. Vroeger dronk men uit de fontein om de zelfde redenen.

De Spaanse trappen

De Spaanse Trappen zijn te zien op het Piazza di Spagna. De term Spaanse Trappen wordt vaak gebruikt al populaire naam voor dit plein. Hier staat ook de fontein Della Barcaccia. De trappen horen bij de kerk Trinita dei Monti die in opdracht van Lodewijk XII is gebouwd. In de lente zijn de trappen vol met bloemen. De trappen zijn gebouw tussen 1723 en 1726, met geld van de Franse ambassadeurs Etienne Geuffie.

De mond der waarheid (La Bocca Della Verità)

De mond der waarheid is een beroemd gebeeldhouwde afbeelding van een menselijk hoofd in Rome. Het hoofd is afgebeeld op een grote marmeren schijf die afstamt uit de Romeinse oudheid en vermoedelijk als onderdeel van een fontein of putdeksel gebruikt was. Het gezicht stelt waarschijnlijk een riviergod voor. Sinds de 17e eeuw hangt La Bocca della Verità in het voorportaal van de kerk Santa Maria in Cosmedin.

De Mond der Waarheid staat bekend als een eeuwenoude leugendetector. Een middeleeuwse legende vertelt dat van ieder die zijn hand in de mond steekt en een leugen spreekt zijn hand afgebeten zal worden.

De Bocca della Verità is uitgegroeid tot een grote toeristische attractie in Rome. Op drukke dagen staan soms honderden mensen in de rij om hun hand in de mond te steken om te kijken of het echt waar is dat de Bocca della Verità ook echt je hand eraf hakt.

De Bocca della Verità is beroemd geworden met de film Roman Holiday uit 1953 waarin Joe, acteur Gregory Peck, zijn hand in mond steekt en vervolgens doet alsof hij zijn hand echt verliest. Zijn tegenspeelster Audrey Hepburn schrikt hier hevig van en achteraf bleek dit niet te zijn gespeeld. Dit deel van de scène stond niet in het script en Peck heeft het geïmproviseerd, tot grote schrik van Hepburn die hier niet op had gerekend.

Bereikbaarheid

Als je op vakantie gaat naar Rome moet je best lang rijden met de auto, daarom gaan mensen met het vliegtuig. Alleen is dat wel wat duurder.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rome&oldid=545845"