Help mee! Maak een account of meld je aan.

Stem nu op: Marianne Thieme

Portaal:Japan

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken


JapanP.jpg

Welkom op het portaal Japan!

Welkom op het portaal Japan! Vanaf hier kun je állerlei informatie vinden over Japan zelf, de steden van Japan (bijvoorbeeld Tokio, de hoofdstad), belangrijke inwoners van Japan, bijzondere bezienswaardigheden in Japan en nog véél meer! Zelf kun je natuurlijk ook een "Japanse" bijdragen aan de artikelen leveren, zie daarvoor hier. Maar wat ís Japan nu eigenlijk..?

Japan is een eilandenrijk ten oosten van het Aziatische continent, dat bestaat uit meer dan 3000 eilanden. De inwoners worden Japanners genoemd. De eerste keizer van Japan was Jimmu, de huidige keizer is Akihito, beiden zijn belangrijke figuren in het Shinto. Het land heeft meer dan 126.000.000 bewoners. Vergeleken met Nederland is het 8 keer zoveel! Maar het land is 3 keer zo groot dan Nederland. Het landoppervlak is een totaal 377.815 km². De bevolking concentreert zich echter voornamelijk in vier eilanden (Hokkaidō, Honshū, Shikoku, Kyūshū). De hoofdstad is Tokio.
Lees verder...


Artikels over Japan (een selectie)

Om het je wat gemakkelijker te maken de leukste artikelen te lezen, is hieronder een selectie gemaakt. Voor álle Japanse artikelen, kun je het beste hier kijken.

Twee geisha's met traditionele kimono's.

Je kunt natuurlijk ook zelf een Japans artikel aan maken!

Uitgelicht Archief

Schitterende Torii boog bij een Jinja

Mensen die geloven in het shintoïsme, geloven dat natuurlijke verschijnselen, zoals de zon en de bomen en de bergen, goden zijn. Voor het bidden wassen ze hun handen. Daarna klappen ze in hun handen en luiden ze een gong om de goden wakker te maken uit hun diepe, eeuwenlange slaap. Shin betekent 'god' en to betekent 'pad'.' Dus eigenlijk betekent het, het pad der goden of het godenpad. Deze godsdienst komt met name voor in
Lees verder...

Hoe schrijf ik hier een mooi artikel over?

Een goed of mooi artikel over dit onderwerp schrijven is lang niet zo moeilijk, zolang je goed op de juiste spelling let. Een prima voorbeeld-artikel is bijvoorbeeld Yokohama, of Yen, of Akihito van Japan. Voor een goed artikel moet je deze dingen er minstens in verwerken:

 • Wat? (wie, wat is het (politicus, koning, standbeeld, etc.))
 • Wanneer? (wanneer gebouw, wanneer geboren/overleden)
 • Waarom? (waarom werd die wet afgeschaft, waarom werd diegene vermoord)
 • Met wie? (met wie is het een partnerstad, met wie getrouwd)
 • Meerdere dingen (dit zijn lang niet alle vragen!)

Voor gebouwen kun je ook nog andere dingen vertellen, als:

 • Hoe groot is het?
 • In welke plaats ligt het? (het liefst ook provincie/prefectuur vermelden)
 • Waneer is het gebouwd?
 • Is het een museum?
 • Wie heeft er gewoond? (indien onbelangrijk niet vermelden!)
 • Is het een keer vernield? (en waardoor/waarom)

Ga bij een artikel gewoon die punten na en je hebt al een aardig structureel artikel. Voor meer tips kun je altijd nog naar Wikikids:Tips voor het schrijven van een goed artikel gaan. Succes!

Informatie nodig?

Voor een goed artikel heb je natuurlijk informatie nodig, afkomstig van bronnen. Hieronder staan een paar links waarvan je informatie kunt halen. Let wel: niet kopiëren! Dan schend je auteursrecht en kan je artikel verwijderd worden. Als je tekst van Wikipedia komt kun je het {{Wikipedia}}-sjabloon gebruiken (zie hier).

Landen met een portaal
België · Canada · Denemarken · Duitsland · Filipijnen · Frankrijk · Italië · Japan · Luxemburg · Nederland · Oostenrijk · Verenigd Koninkrijk · Verenigde Staten
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Japan&oldid=421232"