Februaristaking

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Februaristaking was een verzetsactie van het volk in Amsterdam en andere delen van de Randstad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De staking vond plaats op 25 februari.

Voor de staking

De Duitse soldaten en de NSB'ers gingen steeds slechter met Joden om tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze mishandelden hen, pikten hun bezittingen en maakten een rommel van hun winkel of marktkraam die sommige Joden hadden. De Joden waren hier erg boos over. Daarom ging een groepje Joden tegen een paar NSB'ers vechten in Amsterdam. Tijdens dit gevecht werd er een NSB'er vermoord. De Duitsers waren boos en organiseerde de eerste razzia in Nederland. Op 22 en 23 februari 1941 werden er 425 Joodse mannen opgepakt. Ze werden naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk getransporteerd. Hier kregen ze heel zwaar werk. Er waren maar 3 mannen die dit overleefden.

25 februari

Door de razzia was het volk geschokt. Er werd een staking georganiseerd uit protest. Op 25 februari stopte het volk in Amsterdam en andere delen van de Randstad met werken. Ook scholieren bleven thuis en het openbaar vervoer reed niet meer. De Duitsers hadden dit niet verwacht. Het duurde een halve dag voordat ze in actie kwamen. Op de pleinen waren de mensen massaal aan het protesteren. 's Middags raakten hier veel mensen gewond toen de Duitsers de protesten verdreven met geweld.

26 februari

De dag erna waren er nog wel wat protesten, maar niet veel. Scholieren gingen weer naar school en het openbaar vervoer reed weer. De steden waar geprotesteerd was, moesten erg grote boetes betalen. Die van Amsterdam was 15 miljoen gulden.

Monument en herdenking

Er is nu een monument gebouwd voor de herdenking van de Februaristaking. Dat monument heet de Dokwerker en staat op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Elk jaar wordt hier de Februaristaking herdacht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Februaristaking&oldid=433539"