Zuid-Brabant

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van Zuid-Brabant in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Zuid-Brabant was een Nederlandse provincie. Deze provincie bestond tussen 1815 en 1830. De hoofdstad van de provincie was Brussel en lag in het huidige België. Zuid-Brabant was de tegenhanger van de provincie Noord-Brabant (die wel nog steeds bestaat).

Heel erg vroeger waren Noord- en Zuid-Brabant één hertogdom, namelijk het Hertogdom Brabant. Ook de provincie Antwerpen behoorde tot dat gebied. Het hertogdom bestond tot dat de Fransen kwamen. Zij hieven het hertogdom op en verdeelde het in departementen. In 1813 gingen de Fransen weg en twee jaar later werd het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht. Eén Brabant zou te groot wezen, dus het werden drie provincies. Dit werden Noord-Brabant met als hoofdstad 's-Hertogenbosch, Antwerpen met als hoofdstad Antwerpen en Zuid-Brabant met als hoofdstad Brussel.

In 1830 begon de Belgische Revolutie. Tijdens deze revolutie werd België een zelfstandig land. Zij wijzigde de provincie van naam. Zuid-Brabant heette hierna Brabant. Noord-Brabant bleef wel gewoon zo heten. De Belgische provincie Brabant bestaat sinds 1995 overigens ook niet meer. Tegenwoordig zijn dit de provincies Vlaams- (met als hoofdstad Leuven) en Waals-Brabant (met als hoofdstad Waver) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuid-Brabant&oldid=652014"