Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Waterschap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een waterschap is een overheid, net zoals een gemeente. Maar het waterschap heeft maar één, uitvoerende, taak: overal en altijd zorgen voor de juiste hoeveelheid water van een goede kwaliteit. Misschien heb je met school wel eens een van onze rioolwaterzuiveringsinstallaties bezocht? Of misschien heb je met de natuurles wel eens een beek bezocht die het waterschap onderhoudt of aan het verleggen is, om zo het water de ruimte te geven? Er werken ambtenaren aan die uitvoerende watertaken. Daarnaast heeft het waterschap een bestuur: een algemeen bestuur (zoals een gemeenteraad), dagelijks bestuursleden (zoals wethouders in de gemeente) en een watergraaf (zoals een burgemeester).

Het waterschapsbestuur moet allerlei keuzes maken voor het waterbeheer. Droge voeten en schoon water blijven belangrijk. Maar ook de belangen van milieu, natuur, landschap, recreatie, stedenbouw, ruimtelijke ordening en drinkwatervoorziening gaan steeds meer meetellen. Om dat allemaal te kunnen afwegen, moet er een organisatie zijn die het geheel kan overzien. Die al het water kan benaderen als één watersysteem. Zo wordt bijvoorbeeld waterschap Regge en Dinkel steeds meer als de belangrijkste beheerder van het watersysteem in de regio Twente erkend. Als beheerder verlangt het waterschap van gemeenten, provincie, waterleidingmaatschappij enzovoort, dat zij rekening houden met het water. Het waterschap wil vroeg bij de plannen worden betrokken.

Meer weten?

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterschap&oldid=508330"