Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Delft

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Delft
Flag of Delft.svg
Coat of arms of Delft.svg

Map - NL - Municipality code 0503 (2009).svg

Provincie Flag Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 101.007 (4426 inw./km²)
Oppervlakte 24,06 km²
Hoofdplaats Delft
Hoofdstad
Burgemeester Marja van Bijsterveldt (CDA)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2600-2629
Netnummer(s) 015
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.delft.nl
Portaal Portaal.png Nederland

Delft is een stad in de provincie Zuid-Holland. Het ligt tussen Den Haag en Rotterdam aan de Schie. Delft telde op 30 april 2016 101.007 inwoners. Het ligt in Zuid-Holland. Delft heeft een historische binnenstad en tegenwoordig is Delft bekend om zijn Technische Universiteit. Delft is vooral bekend doordat Willem van Oranje hier is vermoord. Er zijn 49627 woningen in de gemeente Delft. Dit is het totaal aantal woningen op 1 januari van 2016.

Geschiedenis

Delft is vernoemd naar 'delven' wat graven betekent. In Delft werd veel afgegraven voor turf (gebruikt al "brandhout" voor kachels).

Voor de 2e Wereldoorlog

Graaf Willem II verleende Delft in 1246 stadsrecht. Delft was een handelstad; nijverheid en handel kwamen er tot grote bloei. Daarom werd er in 1389 de Delfshavensche Schie naar de Maas gegraven. Tot de 17e eeuw was Delft een van de grootste steden van het graafschap Holland. In 1536 werd een enorm deel van Delft verbrand. Willem van Oranje werd hier vermoord. Vele belangrijke mensen zoals Antonie van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer hebben in Delft gewoond. Hierna ging de Delftse economie hard onderuit en werd er minder aandacht aan besteed.

Na de 2e wereldoorlog

Na de 2e wereldoorlog bloeide Delft een beetje op en kwamen de hoogbouwwijken Poptahof en Voorhof overeind. Het zijn nog steeds twee van de dichtsbevolkte wijken van West-Europa. Daarna is de stad mooier gemaakt, beetje voor beetje. In 2008 brandde de Technische Universiteit voor een deel af.

Belangrijke Gebouwen

Belangrijke gebouwen in Delft zijn bijvoorbeeld Het Stadshuis, Het Meisjeshuis en de Koornbeurs. Musea zijn onder andere Het Techniekmuseum en natuurlijk het Legermuseum. Verder zijn er De Nieuwe Kerk en de Oude kerk en de reptielen ZOO SERPO. Het Legermuseum en Reptielen ZOO SERPO zullen binnenkort verdwijnen uit Delft. Delft zit ook vol hele oude gebouwen.

Delfts Blauw

Delfts Blauw is een erg mooie kleur die vaak wordt verwerkt in aardenwerken tegeltjes waar afbeeldingen op te zien zijn.

Partnersteden zijn Pretoria, Aarau en Freiberg.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Delft&oldid=514312"