Brielle

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Brielle
Brielle flag outline.png       Coat of arms of Brielle.png
Map NL - Brielle - Brielle.png
Land Vlag van Nederland Nederland
Gemeente Voorne aan Zee
'
Burgemeester
Oppervlakte
Inwoners 13.705 (1 januari 2021)
Dichtheid
Postcode(s) 3232
Netnummer(s) 0181
Rayons
Portaal Portal.svg Zuid-Holland

Brielle of Den Briel is een stad in Zuid-Holland. Brielle ligt in de gemeente Voorne aan Zee.

Brielle is vooral bekend vanwege de Inname van Den Briel in 1572 door de watergeuzen. Dit is een belangrijke gebeurtenis tijdens de Tachtigjarige Oorlog en maakte de gewesten Holland en Zeeland enthousiast voor de opstand.

Geschiedenis

De hertog van Alva (1507-1582)

Wat heeft 1 april te maken met Brielle? 1 april is een hele belangrijke datum, niet alleen voor Brielle maar zeker ook voor de rest van Nederland. Het was de eerste Nederlandse stad die werd veroverd door de watergeuzen. Om dit goed te kunnen begrijpen gaan we terug in de tijd. In de tijd dat Nederland bezet was door de Spanjaarden, de tachtigjarige oorlog.

Nederland was bezet door de Spanjaarden. Het was in heel Nederland erg onrustig. Er was volop onrust over het geloof. De reformatie was in volle gang, in 1566 vond de beeldenstorm plaats. Phillips de Tweede was de man die Spaanse bezetting aanvoerde. Hij vond dat na de beeldenstorm de edelen, rijken mensen, moesten optreden tegen de ketterij. De edelen dachten hier echter anders over. Margareta van Parma was in deze tijd de Landvoogdes, iemand die toezicht moest houden in de Nederlanden. De edelen stelde een smeekschrift op. Dit was een brief waarin de mensen vroegen om verzachting van de aanpak van ketters, mensen die niet katholiek waren, en de afschaffing van inquisitie, het opsporen en vervolgen van ketter, werd aangevraagd. Toen deze werd aangeboden aan Parma, probeerde een adviseur Parma gerust te stellen met de woorden: "Madame, ce ne sont que des geuex!" En zo werd de naam geus geboren dat werd de strijdnaam van de protestanten. Geuex betekende, bedelaar.

Deze beeldenstorm en dit smeekschrift zou grote gevolgen gaan hebben. Phillips de Tweede stuurde de hertog van Alva met een leger van 10.000 man, naar de Lage Landen. Hij was de gene die Willem van Oranje, leider van de opstand, moest neerslaan en de rust terug moest brengen. Hij stelde de Bloedraad in. Alle mensen die iets met de opstand te maken hadden gehad moest voor de Bloedraad verschijnen en werden vermoord. In 5 jaar tijd liet hij bijna 9000 mensen doden. Ook gingen er veel mensen vluchten, deze mensen gingen het water op. En ja raad het al, de watergeuzen waren geboren! Willem van Oranje leidde de opstand op land en Lumey op zee.

De watergeuzen leefde in Engelse kustplaatsen. Zij zorgde daar voor veel handel. Omdat Alva een echte bedreiging zag in de watergeuzen zorgde Phillips voor een verbond van de Engelse Koningin Elisabeth. De watergeuzen moest vertrekken en Lumey, de leider van de watergeuzen besloot samen met Bloys, Den Briel binnen te vallen op 1 april 1572. Zij veroverde Den Briel. Dit wordt gezien als 1 van de meest succesvolste momenten van de Nederlandse geschiedenis. Vanuit hier werd de opstand voortgezet.

Alva hoorde hiervan, maar hij vond het niet noemenswaardig Den Briel verloren te hebben. Later bleek dit toch wel onderschat te zijn toen de opstand zich over Nederland verder verspreidde. Daarom zegt men ook wel nog eens: ,,Op 1 april verloor Alva zijn bril.’’

Bezienswaardigheden

In Brielle zijn nog 366 rijksmonumenten en 32 gemeentelijke monumenten. De binnenstad heeft dan ook de status als beschermd stadsgezicht. De identiteit van Brielle wordt dan ook voor het grootste deel bepaald door de historische gebouwen. In Brielle waan je je even door de geschiedenis.

Brielle is een echte vestigingsstad. Je ziet dit nog steeds aan de muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken die om de stad heen staan. Dit geeft Brielle ook zo’n typisch historische uitstraling.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brielle&oldid=849201"