Johannes Vermeer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Vermeer
Vermeer-view-of-delft.jpg
Johannes Vermeer, Gezicht op Delft, 1661 (Mauritshuis, Den Haag)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Johannes Reyniersz. Vermeer
Bijnaam Jan Vermeer van Delft
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum ged. 31 oktober 1632
Geboorteplaats Delft
Overleden begr. 15 december 1675
Overleden te Delft
Gehuwd met /
relatie
Catherina Vermeer-Bolnes (5 april 1653)
Carrière
Beroep Kunstschilder
Bekend van Het melkmeisje,

Meisje met de parel

Actief 1653 - 1675
Genre(s) Landschap, stadsgezicht, huiselijke tafereel, portret, architectuur
Label
Website
https://rkd.nl/nl/explore/artists/80476
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Johannes Vermeer was een kunstschilder uit de Gouden Eeuw. Zoon van satijnwever, herbergier en kunsthandelaar, Reinier Vermeer en Digna Baltens. Hij schilderde vooral interieurs, maar hij heeft ook enkele landschappen geschilderd zoals "Gezicht op Delft". Wanneer Johannes Vermeer is geboren is niet bekend, maar men weet wel dat hij kort nadat hij was geboren gedoopt is in de Nieuwe Kerk in Delft (dat was op 31 oktober 1632). Hij trouwde op 5 april 1653 met Catherina Vermeer-Bolnes. Samen kregen ze 15 kinderen, maar vier daarvan stierven al op jonge leeftijd.

In december 1653 werd Vermeer lid van het Sint Lucasgilde. In 1664 werd Vermeer lid van de schutterij. In het Rampjaar (1672) stortte ook de kunstmarkt in; scholen en winkels waren gesloten vanwege de Hollandse oorlog (Frans-Nederlandse Oorlog) toen Frankrijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen viel. Wanneer hij overleed is ook niet bekend, maar hij werd begraven in Delft op 15 december 1675. Vermeer overleed in armoede en liet elf kinderen na, van wie er nog tien minderjarig waren.

Werk

Wie zijn leermeesters waren is niet bekend. Zijn eerste schilderijen waren vooral historiestukken. Hij werkte veelal in opdracht. Er zijn maar zo'n 35 schilderijen aan hem toegeschreven. Naar schatting heeft hij er 50 gemaakt. Hij werkte precies en langzaam.

Zijn bekendste schilderijen zijn "Het melkmeisje" in het Rijksmuseum Amsterdam en "het meisje met de parel" in het Mauritshuis in Den Haag.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Johannes_Vermeer&oldid=852651"