Albrandswaard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albrandswaard
Albrandswaard flag.svg
Albrandswaard wapen.svg

NL - locator map municipality code GM0613 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 25.259 (1155 inw./km²)
Oppervlakte 23,76 km²
Hoofdplaats(en) Poortugaal
Hoofdstad
Burgemeester Hans Wagner (PvdA)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 3160-3162, 3165, 3170-3176
Netnummer(s) 010
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.albrandswaard.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Albrandswaard is een gemeente in Zuid-Holland. De gemeente ligt tussen Rotterdam, Barendrecht, Nissewaard, Oud-Beijerland en Binnenmaas. Albrandswaard bestaat uit twee dorpen; Poortugaal en Rhoon (met de kleinere kern Portland). De gemeente is 1985 door het samenvoegen van deze twee dorpen. De naam verwijst naar de vroegere heerlijkheid Albrantswaard en Kijvelanden.

Overigens ligt ook het bedrijventerrein Rotterdam Albrandswaard binnen de gemeente Albrandswaard, hoewel de plaatsnaamborden verwijzen naar Rotterdam. Onder de plaatsnaam staat daarom ook gem. Albrandswaard. Samen met Barendrecht en Ridderkerk vormt de gemeente de BAR-gemeenten; een samenwerkingsverband.

Geschiedenis

Albrandswaard is ontstaan in 1985 door het samenvoegen van de dorpen Poortugaal en Rhoon. Een gedeelte van het grondgebied van Poortugaal werd toen gegeven aan het Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet. Aanvankelijk stond het gemeentehuis in Rhoon, maar deze in 2006 verhuisd naar Poortugaal. In 2020 verhuist het gemeentehuis weer terug naar Rhoon, aangezien dan het nieuwe gemeentehuis af is.

Samen met Barendrecht werd in 2000 een grote nieuwbouwwijk gebouwd. Het Barendrechtse deel heet Carnisselande en het Albrandswaardse deel Portland. Er waren plannen om van Portland een zelfstandig dorp te maken, maar na een referendum werd besloten Portland bij Rhoon te voegen.

Wijken

De Hervormde Kerk in Poortugaal.

Albrandswaard bestaat uit de volgende wijken:

  • Poortugaal
    • Poortugaal-Dorp en Landweg
    • Deltawijk en Zuid
    • Oost-Valckestijn
    • West-Valckestijn
    • Kasteeltuin
    • Overige huizen
  • Rhoon
    • Centrum en Rhoon-West
    • Oude Koedood
    • Rhoon-Noord
    • Ghijseland en Huyters
    • Industrieterren Overhoeken
    • Portland
    • Overige huizen

Industrieterrein Rotterdam Albrandswaard geldt als zelfstandige kern en valt buiten de twee dorpen.

Bezienswaardigheden

Het kasteel van Rhoon is 1971 enorm opgeknapt nadat het jarenlang verwaarloosd was.

De gemeente Albrandswaard heeft een aantal bezienswaardigheden. Als eerste is er het kasteel van Rhoon. Dit kasteel is gebouwd in 1432, heeft verschillende zalen en is tegenwoordig in gebruik als restaurant. Om het kasteel hen liggen een Engelse en een Baroktuin en tevens een groot bos. Een ander belangrijk gebouw is Huis te Pendrecht. Dit werd in 1625 gebouwd en werd lange tijd gebruikt als overnachtingsplaats voor voorbijgaande reizigers. Tegenwoordig wordt de bovenverdieping hier nog steeds voor gebruikt.

Een groot gebied rond de Oude Maas wordt door de Carnisse Grienden beslaan. Het natuurgebied is herkenbaar door de vele knotwilgen die bij vloed volledig onder water staan. Wandelaren kunnen kan via kleine paden het natuurgebied in. Het gebied herbergt veel vogelsoorten en zeldzame plantensoorten.

Politiek

De Carnisse Grienden tijdens de vloed

De gemeenteraad van Albrandswaard bestaat uit 21 leden en is voor het laatst in 2018 gekozen. De VVD heeft 5 zetels, de EVA 4, de Stem-Lokaal 3, Leefbaar Albrandswaard 3, het CDA 2, de PvdA 1, GroenLinks 1, de NAP 1 en de ChristenUnie en SGP (als een partij) 1 zetel. De EVA, Stem-Lokaal, NAP en Leefbaar Albrandswaard zijn alle vier lokale partijen en richten zich alleen op Albrandswaard.

Albrandswaard is onderdeel van de metropoolregio Rotterdam Den Haag. De gemeenten in deze regio werken samen op het gebied van economie, huisvesting, recreatie en voornamelijk verkeer. Dit is belangrijk voor Albrandswaard, aangezien de gemeente veel inwoners heeft die in Rotterdam werken en in Albrandswaard wonen.

Verkeer en vervoer

Albrandswaard is via de snelweg te bereiken door de Ring Rotterdam (A15). Ook via de provinciale weg N492 is dit te doen. De bussen binnen de gemeente worden verzorgt door de RET en rijden binnen de gemeente en naar Rotterdam. Via de metrolijn D is de gemeente verbonden met de Rotterdamse metro. Zowel Poortugaal als Rhoon heeft een station.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Albrandswaard&oldid=705569"