Waddinxveen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waddinxveen
Vlag waddinxveen.svg
Coat of arms of Waddinxveen.svg

NL - locator map municipality code GM0627 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 27.828 (997 inw./km²)
Oppervlakte 29,40 km²
Hoofdplaats(en) Waddinxveen
Hoofdstad
Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis (SGP)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2740 - 2743
Netnummer(s) 0182
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.waddinxveen.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Waddinxveen ligt in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

De gemeente heeft bijna 27.000 inwoners. Waddinxveen staat vooral bekend om de hefbrug over de Gouwe. In het zuiden van de gemeente ligt een deel van de Zuidplaspolder.

Geschiedenis

Er is een theorie die zegt dat de naam Waddinxveen, die toen waarschijnlijk nog Waddinxvene werd genoemd, komt van de persoonsnaam Wadding. Er is ook een verklaring die komt van water, afgeleid van wadde. De oudste vermelding van de naam Waddinxveen komt uit 1233. Maar er wordt ook wel gezegd dat het in de romeinse tijd is gesticht. Maar men denkt dat we er nooit achter zullen komen wat nou waar is.

Na de verovering van ons land bij Frankrijk door Napoleon in 1810 worden de in 1795 ontstane drie gemeente, Zuid-Waddinxveen, Noord-Waddinxveen en Bloemendaal samengevoegd tot een gemeente: Waddinxveen. Maar een gemeente blijft het niet lang. Na de Franse verovering wordt de gemeente weer gesplitst in 3 verschillende gemeentes. Bloemendaal krijgt een andere naam: Broek, waaronder ook andere delen ten noordwesten van Gouda worden meegerekend. In 1870 willen de bewoners van de drie gemeentes weer bij elkaar horen en keren ze weer terug naar het Franse model. De gemeente Broek wordt dan opgeheven en deels onder Waddinxveen en deels onder Gouda gebracht.

Om een antwoord te vinden op de verdeling van Noord en zuid Waddinxveen moeten we terug naar de dertiende eeuw. Er is niet veel informatie uit die tijd. Toch vinden we de naam Waddinxveen in ongeveer acht oorkondes terug. In de meeste gevallen gaat het om voorwaarden die gesteld worden door de Graaf bij het weggeven van veengrond. Ook wordt er in de oorkondes over bepaalde rechten gesproken die de graaf aan de ontginners (de ontginners komt van het werkwoord ontginnen. Ontginnen is het klaarmaken van land zodat er landbouw op verbouwd kan worden of huizen en andere gebouwen.) geeft. Tussen 1233 en 1290 wordt het grote deel van Waddinxveen zoals het nu is klaargemaakt zodat er mensen konden wonen.

De Gouwe en De hefbrug

De Gouwe

De Gouwe is een gekanaliseerde rivier. Een gekanaliseerde rivier is een rivier waar ze deels ook een kanaal in hebben gegraven. De gouwe is ontstaan als klein riviertje ten hoogte van Boskoop die uitkwam op de Hollandse IJssel in Gouda. In de 13e eeuw werd er in de buurt van dat riviertje een kanaal gegraven die werd verbonden met de Oude Rijn. De monding (Een monding is een plaats waar een waterloop, een rivier beek of kanaal, in een zee, meer of andere rivier stroomt. Ook liggen er langs mondingen vaak steden.) van de Gouwe in de Hollandse IJssel werd uitgebreid tot een haven met een tolhuis.

De hefbrug

De hefbrug is al heel oud. De oudste vermelding van de brug komt uit 1583. In de Franse tijd was het een houten ophaalbrug In 1859 werd deze afgebroken en vervangen voor een draaibrug. In 1887 werd er een nieuwe houten draaibrug gebouwd. Deze heeft er gestaan tot 1924. In dat jaar werd er een ijzeren klapbrug gebouwd.

Het is natuurlijk leuk zo'n bruggetje maar er waren een paar nadelen. De ijzeren brug had slechts een doorvaartbreedte van 8,40 meter. Sommige boten hadden geluk, ze konden er net aan door. Maar de boten werden groter en men ging steeds meer vervoeren met schepen. Dit moest veranderen. Een nieuwe brug, dat moest er komen en wel met een doorvaart van 25 meter, zodat schepen van 2.000 ton ook door de gouwe heen konden. Er werden veel huizen afgebroken zodat de gouwe breder gemaakt kon worden en de oude brug werd afgebroken. Eerst werd al de modder uit de gouwe gehaald. De rivier werd dieper gemaakt zodat er zwaardere schepen door konden varen. Toen werd de brug gemaakt. In delen dat wel. Eerst werd het middelste deel gebouwd en op zijn plek gezet. Daarna werd er verder aan gebouwd. Het was namelijk heel makkelijk voor de bouwvakkers om verder te bouwen aan het middelste deel van de brug. In juni 1936 is de brug helemaal klaar om grotere en zwaardere schepen toe te laten. In 2012 is de brug weer helemaal opgeknapt.

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
 Rijnwoude   Boskoop   Bodegraven-Reeuwijk 
 Zuidplas  Brosen windrose nl.svg  Bodegraven-Reeuwijk 
 Zuidplas   Zuidplas   Gouda 


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waddinxveen&oldid=762646"