Leiderdorp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leiderdorp
Leiderdorp vlag.svg
Leiderdorp wapen.svg

NL - locator map municipality code GM0547 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 27.189 (2354 inw./km²)
Oppervlakte 12,28 km²
Hoofdplaats(en) Leiderdorp
Hoofdstad
Burgemeester Tjarda Struik (VVD)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2351-2353
Netnummer(s) 071
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.leiderdorp.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Leiderdorp is een dorp en gemeente in Zuid-Holland. De stad is aan Leiden vast gegroeid en ligt bij de rivieren de Oude Rijn en de Zijl. De gemeente telt 26.692 inwoners en heeft een oppervlakte van 12,29 km². De burgemeester is Tjarda Struik.

De geschiedenis

Het oude dorp.

De geschiedenis van Leiderdorp begint al in de Romeinse tijd. Toen stond in de derde eeuw na Chr. in Roomburg een castellum, dat blijkt uit opgravingen. In de eerste eeuwen van onze jaartelling, was Leiderdorp een drassig gebied, dat voornamelijk uit moeras bestond. Door de waterstijging was het gebied onbewoonbaar. Vanaf de achtste eeuw was Leiderdorp bewoond. Er werden in 1952 eenvoudige dijken gebruikt om het water terug te dringen. Op de oevers stonden eenvoudige hutten en er was veeteelt dat op de oevers zat te grazen. Er zijn schriften gevonden uit de 10de eeuw. Waarin wordt gezegd dat er een eerst, tweede en derde Leithon was. De drie Leithons vormde samen Holtlant. Het was een soort van eiland tussen de Mare, de Zijl en de Oude Rijn. Hier zouden de graven van Holland hebben gewoond. De naam Holland is hier ook van afgeleid. Door dat Leiden groeide tot een grote en belangrijke stad, moest Leiderdorp grond afstaan. In de middeleeuwen stonden er ook veel kastelen in Leiderdorp. Door de eeuwen heen werden ze afgebroken. Zo had je bijvoorbeeld: het Huis ter Does, Berendrecht, Ter Mey, Stenevelt, Te Waarde en de Zijlhof. Ook stond er hier sinds de 14de eeuw het Augustijnenklooster Engelendaal. Het was een klooster dat veel grond bezat en veel macht had. Tijdens het eerste Spaanse beleg van Leiden woonde het leger van Spaanse legeraanvoerder Francisco de Valdez in de oude kerk van Leiderdorp. Toen Willem van oranje de dijken lek stook, steeg het water en vluchtte de Spanjaarden. En toen waren Leiden en Leiderdorp weer vrij. In 1597 kreeg Leiderdorp ambachtsheerlijke rechten, een soort van stadsrechten. Tot aan de Franse Tijd had Leiderdorp deze rechten. In de Franse Tijd werd Leiderdorp een zelfstandige gemeente. Toch veranderde er in Leiderdorp niet zo heel veel. Leiderdorp bleef een dorp met daarin veel landbouw. In de 19de eeuw had Leiderdorp net iets meer dan duizend inwoners. In Leiderdorp werden toen veel stenen en potten gebakken in ovens. In Leiderdorp werd ook één van de eerste Nederlandse films gemaakt. Leiderdorp groeide erg snel en tussen 1914 en 1915 werd een nieuwe wijk gebouwd, het oude dorp met de Van Leeuwenpark. In de jaren 50 werd de Rijksweg 4 bij Leiderdorp aangelegd. In de jaren 60 werd de wijk Zijlkwartier gebouwd en in de jaren 90 de wijk Leyhof.

Centrumplan

Het buurtschap Achthoven.

Het Centrumplan van Leiderdorp is in volle uitvoering, maar er zijn ook al een paar dingen klaar. Zo is er een nieuw gemeentehuis en is er een aquaduct bij de A4. Ook zijn er dingen die nog niet af zijn en waar nog druk aan gewerkt wordt. Zo verhuizen de openbare bibliotheek en Theater "de Muzenhof". Winkelcentrum het Winkelhof wordt uitgebreid en de pannenkoekenboerderij verhuist. Op die plek komt de Ikea.

Gemeenteraad

De stier op de Stierbrug.

De gemeenteraad van Leiderdorp bestaat uit 21 zetels. Een echte Politieke Partij die alleen in Leiderdorp is te vinden is Burgerbelangen Leiderdorp.

Gemeenteraadszetels
Partij 1998 2002 2006 2010
VVD 5 5 6 7
CDA 4 5 4 3
PvdA 3 4 4 2
GroenLinks 3 3 3 3
Burgerbelangen Leiderdorp 1 3 3 3
D66 2 1 - 3
AOV 1 - - -
SP - - 1 -
Totaal 19 21 21 21

Monumenten

Leiderdorp heeft een aantal bezienswaardigheden. Leiderdorp heeft 33 rijksmonumenten. Vele daarvan zijn boerderijen, hekken en molens. Bekende monumenten zijn de Kalkmolen, de Achthovense Molen, de Doeshofmolen, de Munnikenmolen en de Zijllaanmolen. Leiderdorp heeft ook monument ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog. Leiderdorp heeft 2 kerken. Dit zijn de Nederlandse Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerk. Leiderdorp heeft ook een eigen museum, het Leiderdorps museum. Dit gaat over de Leiderdorpse geschiedenis. In Leiderdorp zijn er een heleboel parken. De Bloemerd is een park, met daarin veel verenigingen. De Houtkamp is bos midden in Leiderdorp, met daarin een kinderboerderij en de Heemtuin. De Heemtuin is een tuin met daarin beelden en veel planten. De Hofvijver is een grote vijver met allerlei eilandjes erin.

Wijken

Leiderdorp heeft 5 wijken:

  • Leyhof
  • Voorhof
  • Binnenhof
  • Buitenhof
  • Zijlkwartier

Bekende Leiderdorpers

De kalkmolen. Tot 2007 stond deze molen in Leiderdorp, tegenwoordig in Hoogmade.
Geboren in Leiderdorp
Wie Wanneer Wat
Arie Meerburg 1946 Politicus
Leen Verbeek 1955 Commissaris van de Koningin van Flevoland
Sijmmy Bruijninckx 1974 presentatrise
Jens Timmermans 1975 dj
Manuel Venderbos 1976 presentator
Carice van Houten 1976 actrice
Martin Verkerk 1978 tennisser
Dennis Leeflang 1979 drummer
Taeke Taekema 1980 Hockeyinternational
Lisette van der Geest 1983 schaatsster
Anouk Zoutendijk 1985 Shorttrackster
Ilana Rooderkerk 1987 actrice
Wesley Klein 1988 zanger
Michalis Vakalopoulos 1990 voetballer
Daphne Groeneveld 1994 fotomodel


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leiderdorp&oldid=837356"