Molen

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Een molen is een werktuig dat voor verschillende zaken wordt gebruikt. Een molen kan er voor zorgen dat een gebied dat lager dan het zeeniveau ligt, droog blijft. Een molen kan ook gebruikt worden om graan te malen. Tegenwoordig worden molens veel gebruikt om windenergie op te wekken. (dit zijn geen ouderwetse molens maar morderne met windturbines)

Soorten

De bekendste molens zijn de poldermolen,pelmolen en de korenmolen. Maar er zijn ook nog andere soorten zoals:

Oliemolen : een oliemolen wordt gebruikt om verf te maken en voor het maken van de brandstof van een olielamp ziet er zo uit.

Papiermolen: in een papiermolen werd vroeger van witte lappen papier gemaakt het werd dan in zo klein mogelijke stukjes gesneden daarna werd het in een groot bad met water erin gegooid waardoor het zoveel mogelijk werd opgelost daarna werd het in een pers gelegd van gaas waardoor het water er uit liep en er een mooi velletje papier achter bleef.

Pelmolen: een pelmolen is een molen waar gerst dat is een soortgraan tot gort en later rijst werd gepeld

Slijpmolen: een slijpmolen werd vroeger gebruikt om stenen te slijpen en te polijsten. Polijsten is gladmaken net als het schuren van hout.

Specerijenmolen: deze molen werd gebruikt om specerijen te maken zoals: peper, nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en nog wat andere

Volmolen: een volmolen is een molen die volde. Vollen is de wol nog steviger maken waardoor het nog meer kwaliteit heeft

Zaagmolen: een zaagmolen wordt gebruikt om te zagen. De molen heeft een heel aparte vorm hij is namelijk gebouwd op een schuur die schuur heet een zaagschuur in die schuur wordt er gezaagd en omdat de molen draait kan die zaag zagen.

Watermolen: is een molen die water op een lager niveau op een hoger niveau zet

zelfgemaakte video

Molen de Kaai

De molen van Buursink

De molen van Buursink is een pelmolen, in een pelmolen wordt graan tot gerst, en daarna tot rijst vermaalt. Zoals je ziet op de foto hiernaast is de molen van Buursink nog een oud model. In de molen van Buursink kun je ook nog heel veel dingen kopen, zoals: meel, eieren, maden, dierenvoer, graan en zaden van bloemen en planten.


Soorten molens

Er zijn heel veel soorten molens: oliemolens, papiermolens, slijpmolens, specerijenmolens, volmolens, zaagmolens en de watermolens.

Een oliemolen: Vroeger maakten ze in een oliemolen verf en brandstof voor olielampen.

Een papiermolen: In een papiermolen werd vroeger een groot vel papier gesneden in allemaal kleine stukjes, daarna werd het in een groot bad gestopt, daarna werd het in een pers gelegd zodat het water eruit liep.

Een slijpmolen: De slijpmolen werd ook vroeger gebruikt, maar dan om stenen mooi glad te maken, en ook om hout te schuren.

Een specerijenmolen: Deze molen werd gebruikt om allerlei kruiden (specerijen) mee te malen zoals, peper, nootmuskaat kaneel, kruidnagel enz.

Een volmolen: In een volmolen vollen ze, vollen is de wol steviger maken voor meer kwaliteit.

Een zaagmolen: Vroeger werd deze molen gebruikt om grote stukken hout te zagen, die men zelf niet kon zagen. Deze molen heeft een aparte vorm, de molen is gebouwd op een schuur: de zaagschuur, in die schuur zagen ze het hout.

Een watermolen: Dit is een molen waar een groot rad aan de buitenkant zit die wordt voortgedreven door het water.

Het ontstaan van de molen

Na de Romeinse tijd waren de watermolens al in gebruik, toen werkte het nog zo: het rad aan de buitenkant van de molen werd voortgedreven door het water, en de kracht van het water bracht de tandwielen in werking, waardoor er een soort groot houten blok op en neer werd gestampt. De mensen legden daar hun graan onder om er olie van te maken, maar ook om hun kleren te wassen. Maar bij sommige riviertjes is natuurlijk geen stromend water, en daardoor is waarschijnlijk de gewone windmolen ontstaan, die nu nog op de zelfde manier werkt.

Schooltv beeldbank

Graan malen (onder- en middenbouw)

Graan malen in de molen (onder- en middenbouw)

Droogmaken laagveen (middenbouw)

Een hele rij molens (midden- en bovenbouw)

Hoe werkt een molen? (bovenbouw)

Werelderfgoed: Bijzondere plekken op de wereld (bovenbouw)

Polders in laag Nederland(bovenbouw)


Externe links

Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Molen&oldid=554871"