Kinderdijkse molens

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Molens bij Kinderdijk/Elshout

KinderdijkMolens02.jpg

5 van de 19 Kinderdijkse molens
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Kinderdijk
Alblasserdam
Regio Europa & Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1997
Status Niet bedreigd
Type cultureel
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

De Kinderdijkse molens of de Molens bij Kinderdijk/Elshout zijn in totaal negentien molens. De molens liggen dicht bij het dorpje Kinderdijk in de Zuid-Hollandse gemeente Molenwaard. Toch staat één molen in de gemeente Alblasserdam. De molens zijn sinds 1997 werelderfgoed van de UNESCO. Het gebied waarin de molens staan is een beschermd dorpsgezicht. Hierdoor lopen er geen snelwegen door het gebied en er staat geen hoogspanningsmasten of industrieterreinen.

Geschiedenis

De Kinderdijkse molens werden gebouwd om te zorgen dat er niet te veel water in de Alblasserwaard bleef staan. Tussen de 10de en 13de eeuw werden de eerste molens gebouwd. Via een aantal sloten en beekjes kon het water worden afgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn de Alblas en de Giessen. Oorspronkelijk waren er meer van dit soort beekjes en sloten, maar deze zijn als enige twee overgebleven. Twee waterschappen zorgden in het begin dat alles goed verliep. Dit waren de twee waterschappen De Overwaard en De Nederwaard. In 1227 stichtte Graaf Floris V een nieuw waterschap. Dit zorgde ervoor dat de waterschappen Overwaard en Nederwaard niet meer nodig waren. Het nieuwe waterschap heette Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard. Het hoogheemraadschap zorgde ervoor dat er een dijk kwam rond de molens. Via twee sluizen bij Giessendam en Alblasserdam kon het water weg. Als het water laag stond was er ook nog een sluis bij de Merwede. Tussen 1738 en 1740 werden de meeste molens gebouwd. Veel van de molens die er nu nog staan, komen ook uit die tijd. In 2008 werden de molens gerestaureerd. Slechts 11 van de 19 molens kregen een restauratie. De 11 molens waren er slecht aan toe en de andere 8 molens waren nog in redelijke staat. De restauratie van de molens koste meer dan 3,5 miljoen euro. Het Ministerie van OCW, de provincie Zuid-Holland en het Waterschap Rivierenland droegen hier aan mee.

Overzicht

Een kaartje met alle molens en waar ze precies liggen.

In het gebied staan 19 molens. De molens worden grofweg in drie groepen verdeeld. De molen in de voormalige waterschap Overwaard, de molens in het voormalige waterschap Nederwaard en de overige 3 molens. Hieronder vindt je een overzichtje van alle molens.

Een aantal van de 19 molens.

Externe Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kinderdijkse_molens&oldid=764369"