Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Water

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een glas met water

Water (scheikundig: H2O) is een verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Anders gezegd: H2O is een molecule water bestaande uit twee atomen H (van H = hydrogenium = waterstof) en één atoom O (van O = oxygenium = zuurstof).

Waarvoor dient water?

Al het leven op aarde bestaat grotendeels uit water. Zo bestaat de wereld voor 70% uit water en de mens voor 65% uit water. Daarnaast is het leven op aarde ook afhankelijk van water. Zonder water is er namelijk geen leven.

Welke vormen kan water hebben?

Water heb je in drie verschijningsvormen: ijs, water en waterdamp. Dat zijn: vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. De temperatuurschaal van Celsius (en ook die van Kelvin) zijn gebaseerd op de overgang tussen deze toestanden: ijs smelt (wordt vloeibaar) bij 0°C en water verdampt volledig (wordt gasvormig) bij 100°C, dan wordt het waterdamp. Maar water verdampt ook bij een lagere temperatuur dan 100°C, denk maar aan plassen regenwater op het wegdek. Dit proces van de verandering van de verschijningsvormen noemen wij de waterkringloop. Water heb je ook in zoet en zout. Als water van het zoete in het zoute komt, dan noem je dat brak.

Hoe komt water op onze wereld?

Heel lang geleden vielen miljarden meteoren op aarde, in die meteoren zat ijs. 150 miljoen jaar ging dit door. Na die 150 miljoen jaar waren er zoveel meteoren op aarde gevallen dat we zeeën kregen.

Waar vind je water?

Bijna alles op deze wereld bevat wel water. Wij zelf bijvoorbeeld. Toch denken mensen bij water meestal aan het water uit de kraan of de rivier door de stad. Je hebt verschillende soorten manier waarop water stroomt. Je hebt bijvoorbeeld: beken, rivieren, meren, zeeën, oceanen, grachten, kanalen enz. Sommige zijn ontstaan in de natuur. Er zijn ook waterwegen die door mensen gemaakt zijn. Je hebt bijvoorbeeld kanalen en meren die door de mens zijn gemaakt. Het IJsselmeer is daar een voorbeeld van. Dit meer was eerst een zee en is dus door mensen gemaakt.

Schoon drinkwater

Toegang tot schoon drinkwater voor meerdere mensen was een van de ‘Millenniumdoelen’ en vanaf 2000 werd het recht op toegang tot schoon drinkwater vervolgens meer en meer als een ‘zelfstandig mensenrecht’ beschouwd.

Hoeveel water is er op de wereld

Er is 1.6 miljard kubieke kilometer water op deze wereld.

Spreekwoorden

  • Een schip te water laten = van stapel laten lopen;
  • Weer boven water komen = na zoek geweest te zijn weer voor de dag komen;
  • Water naar (de) zee dragen = nutteloos werk doen;
  • Water bij de wijn doen = zijn eisen matigen omdat de omstandigheden daartoe dwingen;
  • Het feest is in het water gevallen = is mislukt (door het slechte weer).

Externe links

Andere projecten met dit onderwerp

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Water&oldid=708850"