Waterstof (element)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waterstof is een element in de scheikunde. Waterstof heeft als symbool H, van het Latijnse woord Hydrogenium, en als nummer 1. Hiermee is het het eerste element op het Periodiek Systeem en staat daarom helemaal linksboven. Waterstof komt eigenlijk nooit in zijn eentje voor (in zuivere vorm), maar in altijd in een verbinding met andere element (in de vorm van een stof dus).

Waterstof wordt vaak verward met diwaterstof. Diwaterstof zijn twee waterstof-atomen aan elkaar geplakt. Diwaterstof komt voor in de lucht en is de gasvorm van water. Waterstof is ook weer iets anders dan water. Water bestaat namelijk uit waterstof en zuurstof. Vandaar ook de naam H2O (H is het symbool voor waterstof en O die voor zuurstof).

Waterstof is het meest voorkomende element in ons universum. Ook is het het enige element zonder neutronen. Al in 1671 was het bestaan van het element bekend, maar men wist niet dat het om waterstof ging. Dit werd pas in 1766 door Henry Cavendish ontdekt. Na een paar jaar kreeg het pas zijn huidige naam.

Waterstof wordt gebruikt voor het maken van zoutzuur en brandstof voor raketten. Ook werd het vroeger in zeppelins en luchtbalonnen gedaan. Waterstof is 14 keer zo licht als lucht. Echter is waterstof ook erg brandbaar, waardoor tegenwoordig liever voor helium wordt gekozen.

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Uub Uut Uuq Uup Uuh Uus Uuo
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waterstof_(element)&oldid=461267"