Periode-1-element

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een periode-1-element is een scheikundig element uit de bovenste horizontale rij van het periodiek systeem. Deze rij heeft de naam periode 1. Periode 1 telt twee elementen, namelijk waterstof en helium. Hiermee is deze periode de kleinste periode van het periodiek systeem.

Elk atoom bestaat uit een kern waar elektronen omheen draaien. Er zijn verschillende laagjes rond een atoom waarin elektronen kunnen voorkomen. Elk laagje heeft wel een bepaald maximum, er passen niet meer elektronen in dan dat aantal. Als het laagje vol is, komt er een nieuw laagje om het atoom heen. De elementen uit periode 1 hebben slechts 1 laagje (1 elektronenschil) met elektronen.

Periode 1 bestaat slechts uit twee elementen aangezien er niet meer dan twee elektronen in de eerste schil kunnen voorkomen. Elementen zonder elektronen bestaan niet en elementen met hetzelfde aantal elektronen ook niet.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Periode-1-element&oldid=491561"