Indium

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chemisch element
Indium.jpg
Gegoten Indium blokjes
Naam Indium
Latijn
Symbool In
Atoomnummer 49
Soort Metaal
Kleur Zilverwit
Smeltpunt 156,6 oC
Kookpunt 2072 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Indium is een chemisch element met het symbool  In en atoomnummer 49 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Indium is het zachtste metaal dat geen zogeheten alkalimetaal is. Het is een zilverwit metaal dat qua uiterlijk op tin lijkt. Het is een post-overgangsmetaal dat weinig in de aardkorst voorkomt. Indium heeft een smeltpunt dat hoger is dan natrium en gallium, maar lager dan lithium en tin. Chemisch gezien is indium vergelijkbaar met gallium en thallium en bevindt het zich wat eigenschappen betreft grotendeels tussen beide elementen in.

Voorkomen

Indium is het 68e meest voorkomende element in de aardkorst. Dit is vergelijkbaar met de aanwezige hoeveelheid aan zilver, bismut en kwik in de aardkorst. Het vormt zeer zelden zijn eigen mineralen, en bestaat het zelden in de zuivere vorm.

Indium is meestal een klein bestanddeel van meer gebruikelijke zink, ijzer, lood en koper ertsen, zoals sfaleriet en chalcopyriet. Hieruit kan het als bijproduct worden gewonnen tijdens het smelten.

Indium in erts of mineraal

Geschiedenis

Indium werd in 1863 ontdekt door Ferdinand Reich en Hieronymous Theodor Richter met spectroscopische methoden (met lichtspectrum-meting konden ze bepalen of het om een nieuw element ging). Ze noemden het naar de indigoblauwe lijn in zijn spectrum. Indium werd het jaar daarop geïsoleerd (apart gemaakt).

Spectraallijnen van Indium met links de indigoblauwe kleur

Gebruik

De eerste grootschalige toepassing voor indium was het coaten (voorzien van een laagje) van lagers in krachtige vliegtuigmotoren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nieuwe toepassingen werden gevonden in smeltbare legeringen, soldeer en elektronica.

In het midden en eind van de jaren tachtig begon de ontwikkeling van indiumfosfide halfgeleiders en indiumtinoxide dunne films voor liquid-crystal displays (LCD, kleurenbeeldschermen).

Indium is een van de vele vervangers voor kwik in alkalinebatterijen.

Indium kan worden gebruikt bij het maken van spiegels die net zo terugkaatsend zijn als zilveren spiegels, maar die minder snel breken.

Biologie

Indium heeft geen biologische rol. De verbindingen zijn giftig wanneer ze in de bloedbaan worden ingespoten. Mensen komen gelukkig maar heel zelden met indium verbindingen in contact. Alle indium verbindingen zijn namelijk zeer giftig. Indium verbindingen kunnen de nieren, het hart en de lever beschadigen.

De meeste beroepsmatige blootstelling is via inslikken.

Veiligheid

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Indium&oldid=690063"