Renium

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chemisch element
Rhenium single crystal bar and 1cm3 cube.jpg
Renium staaf met 1 cm³ blokje
Naam Renium of Rhenium
Latijn
Symbool Re
Atoomnummer 75
Soort Overgangsmetaal
Kleur Zilvergrijs
Smeltpunt 3186 oC
Kookpunt 5630 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Renium of Rhenium is een chemisch element met het symbool Re en atoomnummer 75 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is een zilvergrijs, zwaar, overgangsmetaal.

Voorkomen

Renium is één ​​van de zeldzaamste elementen in de aardkorst. Renium heeft het op twee na hoogste smeltpunt en het hoogste kookpunt van alle stabiele elementen.

Renium lijkt chemisch op mangaan en technetium en wordt voornamelijk verkregen als een bijproduct van de winning en raffinage van molybdeen- en koper-ertsen.

Het komt waarschijnlijk niet vrij als metaal in de natuur voor (het mogelijke natuurlijke voorkomen is onzeker), maar het komt voor in hoeveelheden tot 0,2% in het mineraal molybdeniet.

Chili heeft 's werelds grootste renium voorraden, een deel van de kopererts voorraden, en was de grootste producent van Renium vanaf 2005.

Ongeveer 80% van het renium wordt gewonnen uit porfiermolybdeen afzettingen. Sommige ertsen bevatten slechts 0,001% tot 0,2% rhenium.

Renium in erts of mineraal

Geschiedenis

Het bestaan ​​van een nog onontdekt element op deze plek in het periodiek systeem was voor het eerst voorspeld door Dmitri Mendelejev. Rhenium werd pas in 1925 ontdekt en was het laatste stabiele element dat werd ontdekt. Het is vernoemd naar de rivier de Rijn in Europa (Rhein in het Duits).

Renium werd ontdekt door Walter Noddack , Ida Noddack en Otto Berg in Duitsland. In 1925 meldden ze dat ze het element in platina-erts en in het mineraal columbiet hadden ontdekt. Ze vonden ook renium in gadoliniet en molybdeniet.  In 1928 wisten ze 1 gram van het element te vrij te maken door 660 kg molybdeniet te verwerken.

Gebruik

De superlegeringen van nikkel met rhenium worden gebruikt in de verbrandingskamers, turbinebladen en uitlaatpijpen van straalmotoren (bijvoorbeeld bij die van de F-15 en F-16 straaljagers). Deze legeringen bevatten tot 6% rhenium, waardoor de constructie van een straalmotor het grootste eenmalige gebruik voor het element is.

Een andere belangrijke toepassing is in platina-rhenium -katalysatoren (op gang brenger van chemisch proces), die hoofdzakelijk worden gebruikt bij het lood -vrij maken, van hoog octaangehalte benzine.

Omdat Renium maar zo weinig voorkomt, is het een duur metaal.

Biologie

De zogeheten isotopen van renium (188 Re en 186 Re) zijn radioactief en worden gebruikt voor de behandeling van leverkanker. Er is zeer weinig bekend over de giftigheid van rhenium en zijn verbindingen.

Toepassingen

Plaats in het periodiek systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Renium&oldid=690846"