Magnesium

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een stukje magnesium.

Magnesium is een scheikundig element met als symbool de letter Mg en heeft het atoomnummer 12. Het is zilverwittig van kleur.

Magnesium heeft bij kamertemperatuur een vaste vorm en is 1,74 keer zo dicht als water. Met andere woorden, een kubieke meter magnesium weegt 1,74 als een kubieke meter water. Magnesium smelt bij een temperatuur van 651 graden Celsius. Het wordt dan in mallen gegoten om er verschillende producten van te maken. Het verdampt bij een temperatuur van 1107 graden Celsius, wat van groot belang is bij een van de extractieprocessen.

Magnesium wordt nergens in de natuur in pure vorm aangetroffen omdat het graag verbindingen aangaat met andere elementen. Magnesium bevindt zich in Groep II van het periodiek systeem tussen andere zogenaamde aardalkalimetalen als calcium en barium. Magnesium is ent als ieder ander element opgebouwd uit kleine deeltjes, zogenaamde atomen. Elk atoom bevat nog kleinere deeltjes: protonen, elektronen, en neutronen. Protonen hebben een positieve lading, elektronen hebben een negatieve lading en neutronen hebben geen lading.

Magnesium is belangrijk voor de productie van staal. De aanwezigheid van zwavel vormt een groot probleem bij de productie van staal. Het hoofdbestanddeel van staal is ijzer en ijzer reageert met zwavel. Dat tast de kwaliteit van het staal aan, dus moet de zwavel verwijderd worden. Magnesium is reactiever dan ijzer. Als je dus magnesium toevoegt aan gesmolten staal zal de zavel eerder met het magnesium dan met het ijzer reageren.

De reactiviteit van magnesium kan een probleem zijn. Er kan corrosie optreden als het metaal reageert met kleine onzuivere deeltjes ijzer en nikkel die na het raffineren overblijven. Het raffinageproces is in de loop der tijd veel beter geworden waardoor de magnesium niet zo snel meer zal corroderen. Nieuwe magnesiumproducten verkleuren nogal snel doordat vocht in de lucht reageert met hen magnesium en er een laagje magnesiumoxide onderliggende metaal niet verder corrodeert.

Ontdekking

De man die magnesium heeft ontdekt heeft daarbij hulp nodig en wel van zijn koeien. In 1618 wilden de koeien van een boer in Epsom in het Engelse Surrey geen water meer uit de bron drinken. De koeien vonden de bittere smaak van het water niet lekker. Gelukkig ontdekte de boer dat spetters water die op de koeien terecht kwamen een genezende werking hadden op allerlei wondjes. Het water dat bekend werd als epsomzout, werd al heel snel een populair geneesmiddel tegen de meest uiteenlopende kwalen. De scheikundige stof die voor de bittere smaak zorgde was magnesiumsulfaat, een verbinding van de elementen magnesium, zwavel en zuurstof. Door de eeuwenlange inwerking van regenwater op de rotsbodem was het magnesiumsulfaat uit het gesteente opgelost in het bronwater.

Omdat magnesium heel makkelijk reacties aangaat met andere elementen komt het nergens in de natuur in pure vorm voor. Pas 200 jaar na de ontdekking van epsomzout slaagde iemand erin om pure magnesium te maken. Die iemand was de Engelse natuurkundige Sir Humphry Davy (1778-1829). Aan het eind van de achttiende eeuw ontstond er onder een aantal welgestelden grote belangstelling voor de natuurwetenschappen of 'natuurkunde' zoals zij het zelf noemden. Ze besloten in Londen een gebouw te kopen waar onderzoek gedaan kon worden en geïnteresseerden elkaar konden ontmoeten. In dit 'Royal Institution', zoals het kwam te heten, waren vergaderruimtes, een bibliotheek en een zaal waar lezingen gehouden konden worden.

Het Royal Institution oefende een grote aantrekkingskracht uit en de lezingen van Humphry Davy, de directeur van het instituut trokken altijd volle zalen. Er waren zoveel mensen die naar hem wilden komen luisteren dat er in de Albermarle Street waar het instituut gevestigd was, verkeersopstoppingen ontstonden vanwege het grote aantal rijtuigen. Om de doorstroming te bevorderen maakte men er een eenrichtingsverkeerstraat van, de eerste in de geschiedenis.

Sir Humphry Davy was een heel bijzonder iemand. In 1807 wist hij als eerste wetenschapper de elementen natrium en kalium uit hun verbindingen af te scheiden. In 1808 leidde hij een elektrische stroom door een mengsel van magnesiumoxide en kwikoxide. Met als resultaat dat hij pure magnesium wist vrij te maken uit de magnesiumoxide. Hij wilde zijn nieuwe ontdekking magnium noemen, maar het zou de naam magnesium krijgen.

Toepassingen

Het materiaal is heel erg licht, nog 3x lichter dan aluminium, daarom wordt het veel gebruikt in de luchtvaart. Magnesium brandt ook heel erg heet en zal een volledig witte vlam geven, het wordt ook veel gebruikt als firesteel waarmee vuur wordt gemaakt.

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Uub Uut Uuq Uup Uuh Uus Uuo
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Magnesium&oldid=486916"