Straaljager

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een F-16

Een straaljager is een gevechtsvliegtuig met straalmotoren.

Geschiedenis

In 1929 heeft de Engelsman Frank Whittle de eerste straalmotor uitgevonden. Maar toen was er geen belangstelling voor. Zes jaar later kwam de Duitser Hans von Ohain op het zelfde idee en het eerste straalvliegtuig vloog in 1938. Er werd een exemplaar naar de Verenigde Staten gestuurd en toen ging alles heel snel. Het eerste Amerikaanse straalvliegtuig vloog in 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog waren de motoren van de nieuwste gevechtstoestellen wel meer dan 1000 kilo zwaar. Maar ze werkten wel heel nauwkeurig. De topsnelheid van toen was: 725 km/u. Het probleem was toen dat het eigenlijk onmogelijk was om nog snellere jagers te bouwen. Na de Tweede wereldoorlog ging de ontwikkeling van de straaljager steeds sneller. Men ontdekte dat de straaljagers sneller konden vliegen als hun vleugels pijlvormig waren. Het toestel vloog al 160km/u sneller dan straaljagers met rechte vleugels. De ontwerpers ontwikkelden vervolgens sterkere motoren zodat de straaljagers ook in horizontale vluchten sneller dan het geluid konden vliegen. De supersonische Convair F-102 vond men nog te langzaam. In 1954 werd ook deze straaljager weer verbeterd. Hij vloog toen: 1.25 Mach (Dat wil zeggen 1,25 keer de snelheid van het geluid). In 1956 kwam de F-106 en deze vloog meer dan Mach 2. Zijn record was 2454 km/u.

Hoewel er vele landen meegeholpen hebben om de ontwerpen steeds te verfijnen en te verbeteren, blijven de Amerikaanse F-35, F-15 eagle en de F-18 hornet steeds de beste als het gaat over snelheid, motorisch vermogen en radarinstrumenten.

Waarom is de straaljager uitgevonden?

Het is uitgevonden omdat de landen steeds snellere vliegtuigen wilden hebben. In de Tweede wereldoorlog werden steeds meer vliegtuigen gebruikt zoals bommenwerpers en jagers. Ingenieurs bedachten een motor die geen propellers meer nodig had. Ze vonden de straalmotor uit. Ze maakten straaljagers die steeds harder konden dan de tegenstanders.

Waarvoor wordt hij gebruikt?

Straaljagers zijn immers oorlogsmachines. Ze zijn gemaakt om doelen te vernietigen en mensen te doden. Ze horen bij het leger van het land. In oorlogstijd vechten verschillende landen met straaljagers.

Vroeger beschoten de jagers elkaar met machinegeweren, later met kanonnen. Nu zijn het raketten. Een F-16 kan meer dan 9000 kilo aan raketten vervoeren. Sommige mensen vinden dat de landen op moeten houden met bewapenen ( aanschaffen van straaljagers ). Mensen van de vredesbeweging vinden dat het geld voor de bewapening anders moet worden besteed. Want een straaljager is heel erg duur. Een F-16 kost 30 miljoen euro. Nieuwer is de Lockheed Martin F-35.

Landingsplaatsen voor de straaljagers

Nederland heeft 6 luchtmachtbases: Leeuwarden, Twente, Volkel, Soesterberg is buiten gebruik maar bevat nog het Nationaal Militair Museum, Gilze-Rijen en Eindhoven.

Maar als het oorlog is kan de straaljager niet steeds terug naar de basis, hij vliegt dan naar een tankvliegtuig op afgesproken plekken en wordt tijdens de vlucht bijgetankt. Als straaljagers dichter bij hun doel opstijgen hoeven ze minder lang te vliegen. Vanaf een vliegdekschip kan dat. Een aantal landen heeft vliegdekschepen. Nederland had er vroeger ook een: ‘’Karel Doorman’’.

Een vliegdekschip is een varende vliegbasis. Op het dek is ruimte voor een aantal straaljagers. Om ruimte te winnen hebben sommige straaljagers vleugels die in kunnen klappen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Straaljager&oldid=808179"