Tennessine

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chemisch element
Tennessine.svg
Symbool van Tennessine
Naam Tennessine
Latijn
Symbool Ts
Atoomnummer 117
Soort Halogeen
Kleur waarschijnlijk zilverachtig
Smeltpunt voorspeld 350-550 oC
Kookpunt voorspeld 610 oC
Portaal Portal.svg Scheikunde

Tennessine is een kunstmatig gemaakt chemisch element met het symbool Ts en atoomnummer 117 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Het is het op één na zwaarste bekende element en het voorlaatste element van de 7e periode (rij) en mogelijk lid van groep (kolom) 17 van het periodiek systeem .

Voorkomen en eigenschappen

De gesynthetiseerde (kunstmatig gemaakte) tennessine-atomen hebben slechts tientallen en honderden milliseconden bestaan, gevolgd door verval, waarbij er radioactiviteit en energie vrij komt. In het periodiek systeem wordt verwacht dat tennessine lid is van groep (kolom) 17, waarvan alle andere leden halogenen zijn (Fluor, Chloor, Broom, Jodium en Astaat). Sommige eigenschappen kunnen aanzienlijk verschillen van die van de halogenen. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat tennessine een vluchtig (snel verdampend) metaal is. Een paar belangrijke eigenschappen, zoals het smelt- en kookpunt, zullen naar verwachting toch mogelijk de periodieke trends (eigenschappen) van de halogenen volgen.

Geschiedenis

De ontdekking van tennessine werd officieel aangekondigd door het Joint Institute for Nuclear Research (JINR) in Dubna, Rusland, door een gezamenlijke proef in samenwerking met het Oak Ridge National Laboratory (ORNL) in Oak Ridge, Tennessee, Verenigde Staten in april 2010. Hierdoor is het 't meest recent ontdekte element vanaf 2021. Een van zijn zogeheten dochterisotopen werd rechtstreeks in 2011 gemaakt, wat de resultaten van de proef gedeeltelijk heeft bevestigt. Het experiment zelf werd met succes herhaald door dezelfde samenwerking in 2012 en door een gezamenlijk Duits-Amerikaans team in mei 2014. In december 2015 hebben de Joint Working Party van de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) en de International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP), die claims van ontdekking van nieuwe elementen nakijkt, het element erkend en de ontdekking toegekend aan het Russisch-Amerikaanse team. In juni 2016 publiceerde de IUPAC een verklaring waarin stond dat de ontdekkers de naam tennessine hadden gesuggereerd naar Tennessee, Verenigde Staten, een naam die officieel werd aangenomen in november 2016.

Na de nodige mislukkingen en andere voorbereidingen werd er uiteindelijk een berkelium-249 isotoop beschoten met calcium-48, waaruit voor korte tijd Tennessine ontstond.

Toepassingen

Geen

Plaats in Periodiek Systeem

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tennessine&oldid=694416"