Chemisch element

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een chemisch of scheikundig element is een zuivere stof die alleen bestaat uit atomen die allemaal hetzelfde aantal protonen in hun atoomkernen hebben. In tegenstelling tot chemische verbindingen kunnen chemische elementen niet op chemische wijze verder worden afgebroken tot nóg eenvoudigere stoffen.

Bijvoorbeeld de chemische verbinding van keukenzout is natriumchloride (NaCl). Dat bestaat dus uit de chemische elementen natrium en chloor.

Slechts een minderheid van de chemische elementen, zoals zilver en goud , wordt ongecombineerd gevonden (in bijvoorbeeld aders in de aardkorst) als relatief zuivere natuurlijke element mineralen.

Bijna alle andere natuurlijk voorkomende elementen komen in de aarde voor als verbindingen of mengsels.

Lucht is in de eerste plaats een mengsel van de elementen stikstof , zuurstof en argon , hoewel het ook verbindingen bevat zoals koolstofdioxide en water. De verbinding Koolstofdioxide (CO2) bestaat op zijn beurt weer uit de elementen koolstof en zuurstof. De verbinding water (H2O) bestaat uit de elementen (2x)waterstof en (1x) zuurstof. Het getal 2 geeft hier het aantal atomen aan van het element waterstof dat in elk molecuul water aanwezig is.

Elk element heeft een eigen naam en afkorting. Ook hebben ze een eigen atoomnummer.

Alle chemische elementen staan opgesomd in het Periodiek systeem der elementen. Je kunt ze ook vinden in de Lijst van chemische elementen.

Periodiek systeem
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As S e Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Nh Fl Mc Lv Ts Og
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chemisch_element&oldid=813846"