Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Lucht

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Lucht (zuurstof))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.000 m3 Lucht.

Lucht is een mengsel van gassen. Lucht bestaat uit de volgende gassen: stikstof, zuurstof, waterdamp en koolstofdioxide. Achtenzeventig procent van de lucht bestaat uit stikstof. Eenentwintig procent van de lucht bestaat uit zuurstof. Voor nog éen procent bestaat lucht uit waterdamp en koolstofdioxide.

Waar hebben we lucht voor nodig?

Mensen en dieren, die op het land of in de grond leven, hebben lucht nodig om te kunnen ademen en daarmee te kunnen leven. De zuurstof uit de lucht wordt opgenomen in je lichaam.

Waar is lucht?

Lucht vind je overal in en om de aarde. Om de aarde heen heb je een luchtlaag. Die luchtlaag noem je atmosfeer.

Is alle lucht hetzelfde?

Nee. De lucht is niet overal even warm en de luchtdruk is niet overal even hoog.

Wat is luchtdruk?

Luchtdruk is de kracht waarmee de lucht op de aarde drukt. Je meet luchtdruk met een barometer. Je hebt hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Gebieden dus waar de luchtdruk hoog is en waar de luchtdruk laag is.

Wat is een hogedrukgebied?

Een hogedrukgebied is een gebied waar de lucht daalt. De lucht drukt harder op de aarde. In een hogedrukgebied is het mooi weer. Dit komt omdat de lucht meer waterdamp kan vasthouden. Het regent dus minder.

Wat is een lagedrukgebied?

Een lagedrukgebied is een gebied waar de lucht stijgt. De lucht drukt minder op de aarde. In een lagedruk gebied is het weer niet mooi. Een lagedrukgebied noem je ook wel een depressie.

Lucht en wind

Wind is lucht in beweging. Wind waait van een gebied met hoge luchtdruk naar een gebied met lage luchtdruk.

Blauwe lucht

De lucht is blauw als er bijna geen wolken aan de hemel te zien zijn. Het licht van de zon kleurt de lucht blauw. Het licht van de zon is wit maar wordt in de lucht alle kanten op gekaatst. Het witte licht van de zon bestaat uit de volgende kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. De regenboog bestaat ook uit deze kleuren. Van al deze kleuren heeft blauw licht veel moeite om door de atmosfeer te schijnen. Het verspreid zich naar alle kanten. Daardoor lijkt de lucht overdag blauw.

Externe videolinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lucht&oldid=689811"