Hemel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schilderij van Jeroen Bosch waarin hij door een soort tunnel naar het hiernamaals gaat

De meeste mensen geloven dat er leven na de dood is. Eeuwenlang hebben mensen zich afgevraagd hoe dat eruit ziet. Het hiernamaals zou bestaan uit een hemel en een hel, met misschien ook nog een vagevuur. De hemel is een plaats waar altijd vrede heerst. De hel is de plaats van de grote ellende. Bijna alle godsdiensten zeggen dat als je goed leeft, je dan in een hemel komt, tijdelijk of voor eeuwig. Leef je slecht, dan kom je in de hel. Met goed leven wordt bedoeld dat je niet alleen denkt aan jezelf, maar dat je ook denkt aan God en aan je naaste.

Verschillende beelden

In het Christendom en in de islam gelooft men hierin, maar ook ongelovige mensen geloven vaak wel in de hemel. Iedereen noemt het anders. De hemel wordt verschillend aangeduid, zoals de eeuwige jachtvelden, het Walhalla of het paradijs. Het komt er uiteindelijk op neer dat de hemel een plaats is waar alles ideaal is en in overvloed en geen mens of dier tekort komt.

Dood

Vroeger moesten we het alleen doen met heilige teksten, of met mensen die bepaalde bijzondere ervaringen hadden. Dan werden mensen gesterkt in hun geloof in hemel of hel, of juist niet. Tegenwoordig kennen we bijna-doodervaringen. Dat zijn ervaringen van mensen die op het randje van de dood hebben gestaan. Ze hebben iets bijzonders meegemaakt, zoals de gang door een tunnel en een gelukzalig gevoel. Ook treden ze dan met hun geest uit het lichaam. Nog steeds is de wetenschap verbijsterd over het verschijnsel en zoekt ze naar verklaringen.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hemel&oldid=853767"