Antonie van Leeuwenhoek

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Antonie van Leeuwenhoek (of Antoni, Anthonie of Theunis) (Delft, 24 oktober 1632 – Delft, 26 augustus 1723) was een Nederlandse handelsman, glasblazer en microbioloog (een bioloog voor kleine dingen). Hij is vooral bekend om zijn uitvinding van de microscoop. Vanaf 1674 deed hij veel ontdekkingen, die bekent werden gemaakt door de Royal Socity in Londen.

over het leven van Antonie van Leeuwenhoek Antonie van Leeuwenhoek is geboren in Delft in 1632. Hij was de zoon van Philips Antonyszoon, mandenmaker en Margeretha van den Berch die stamde uit een geslacht van bierbrouwers. Antonie van Leeuwenhoek werd gedoopt op 4 november 1632 als 'Thonis Philipszoon', hij noemde zichzelf van Leeuwenhoek omdat zijn voormalige huis in Delft op de hoek naast de leeuwenpoort stond. Toen Antonie van Leeuwenhoek vijf jaar oud was overleed zijn vader -Philips Antonyszoon- in het jaar 1637.kort na het overlijden van zijn vader hertrouwde zijn moeder. tien jaar later overleed zijn stiefvader. Antonie van Leeuwenhoek ging toen in Warmond naar school en verbleef bij een oom in Benthuizen.Nadat hij deze school heeft afgemaakt werd hij in Amsterdam opgeleid tot kassier en boekhouder. dit duurde ongeveer 5 tot 6 jaar. al op jonge leeftijd ontwikkelde hij een brede belangstelling voor sterrenkunde, wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Van Leeuwenhoek trouwde met Barbara van Meij en ging met haar in Delft wonen in 1653 of 1654. In Delft begon hij een winkel in linnen, garen en band. Antonie van Leeuwenhoek en Barbara van Meij kregen vijf kinderen. In 1666 stierf de vrouw van Antonie van Leeuwenhoek.

Van Leeuwenhoek hertrouwde in 1671 met Cornelia Swalmius. De stad Delft benoemde hem in 1679 tot wijnroeier waarvoor een zekere wiskundige kennis voor nodig was. In 1694 overleed ook Cornelia, waarna hij alleen achterbleef met zijn dochter Maria - zijn andere kinderen waren al eerder overleden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Antonie_van_Leeuwenhoek&oldid=477833"