Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Meierijstad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meijerijstad
Vlag ontbreekt.svg
Coats of arms of None.svg

Map - NL - Municipality codes 0860, 0844, 0846 (2009).png

Provincie North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Talen
Inwoners 79.827 (in 2016)
Oppervlakte 185,52 km²
Hoofdplaats onbekend
Hoofdstad
Burgemeester Marcel Fränzel (tijdelijk)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 5460-5467, 5480-5483, 5490-5492
Netnummer(s) 0413, 073
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.meierijstad.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Meierijstad is een gemeente in Nederland. De gemeente ligt in de provincie Noord-Brabant. Op 1 januari 2017 werden daar de gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode samengevoegd tot één gemeente onder de naam Meierijstad. Hierdoor is het een gemeente geworden. Het is de grootste gemeente van de provincie Noord-Brabant met 85,52 km².

Het inwonertal van Meierijstad is bijna 80.000. Het is de zevende gemeente (inwoners).

Ten noorden van de gemeente ligt Bernheze, ten noordoosten Uden, ten oosten Boekel, ten zuidoosten Laarbeek, ten zuiden Son en Breugel, ten zuidwesten Best, ten westen Boxtel en ten noordwesten Sint-Michielsgestel.

Naam

Meierijstad verwijst naar de Meierij van 's-Hertogenbosch. Vroeger, in de tijd van hertogdom Brabant, was Brabant verdeeld in vier kwartieren, waaronder de Meierij van 's-Hertogenbosch. Veghel staat bekend als de Parel van de Meierij en Sint-Oedenrode noemt zichzelf het Groene Hart van de Meierij. De naam Meierijstad is niet gekozen door de gemeenten zelf. Via een stemming mocht iedereen van 12 jaar of ouder mocht stemmen. Andere namen voor de nieuwe gemeenten zouden Land van Rode of Koevering zijn geweest.

Geografie

Ondanks de naam heeft Meierijstad niet veel weg van een stad. Desondanks heeft het wel het aantal inwoners van een middelgrote stad. De Zuid-Willemsvaart en de A50 doorkruisen het grondgebied. In Veghel en Schijndel is een hoop industrie te vinden.

Politiek

Op 23 november 2016 waren er vervroegde verkiezingen voor de gemeenteraad. De gemeenteraad van Meierijstad heeft 35 zetels. Per 1 januari 2017 treed de nieuwe gemeenteraad aan. De samenstelling is: 11 zetels voor Team Meierijstad, 9 voor het CDA, 3 voor de VVD, 3 voor de SP, 3 voor het Hart voor Schijndel, 2 voor de PvdA, 1 voor D66, 1 voor Gemeentebelang Meierijstad en 2 onafhankelijke leden die niet bij een partij horen. Hart voor Schijndel, Team Meierijstad en Gemeentebelang Meierijstad zijn zogeheten lokale partijen. Ze zijn alleen in de gemeente Meierijstad actief.

Marcel Fränzel is de tijdelijke burgemeester van Meierijstad. In de tussentijd wordt er een nieuwe gezocht.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Meierijstad&oldid=650316"