Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Borsten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ontwikkeling van de borsten in 5 fasen
Vrouw met blote borsten en een munt, RP-P-OB-23.721.jpg

Borsten zijn twee grote ronde lichaamsdelen op de borstkas van een meisje of vrouw.

Er zitten twee tepels op met een rand eromheen (de areola) en er zitten melkklieren in. Ze groeien als je als meisje in de puberteit komt. Borsten zijn er in grote en kleine maten. Ze groeien ook nog door als je ouder wordt, dan gaan ze vaak hangen. Als je een kind krijgt worden ze vaak groter omdat er dan melk in komt.

BH

Je kunt een BH dragen voor ondersteuning van je borsten en ook om de tepels te verbergen. BH betekent "Buste Houder". BH's hebben verschillende maten, die heten cup-maten. Hoe groter het paar borsten, hoe groter de BH moet zijn. Zo heb je AA (het kleinste), A, B, C, D, DD, E, enz. Wanneer de borsten van een meisje beginnen te groeien koopt ze vaak een BH in een kleine maat zoals A of AA. Als ze beginnen te groeien heb je een grotere BH nodig.

Groeien van borsten

In de puberteit groeien de borsten aan. Dat gaat geleidelijk. Als eerste wordt de tepel donkerder van kleur en zwelt op. Daardoor lijken de borsten vaak puntig. Dan moet een meisje een BH gaan dragen. Later worden de borsten pas rond. Ze worden vervolgens nog groter en ronder en nemen hun vaste vorm aan. Er zit melk in voor baby's. In de melk zitten heel veel voedingsstoffen, die de baby nodig heeft om te groeien

We kennen 5 fasen:

  1. Nog geen borsten aanwezig - borstkas is plat
  2. De tepels groeien en de borstkas is niet meer plat (van echte borsten is nog geen sprake)
  3. De borsten beginnen echt te groeien en worden steviger
  4. Er is nu sprake van duidelijke borsten en flinke tepels
  5. De borsten zijn volgroeid - de tepels worden ook weer kleiner en de borsten gaan iets meer hangen. De borsten zijn volgroeid en worden alleen nog groter bij de geboorte van een kind.

Gelijk

Borsten zijn niet symmetrisch. De ene borst is vaak groter dan de ander (links groter dan rechts bijvoorbeeld) en de tepels zijn ook niet altijd gelijk. Elk paar borsten is uniek - je hebt erg grote en vrij kleine borsten, je hebt grote en je hebt kleine tepels. Ook de rand om de tepels heen (de "areola") verschilt vaak van formaat. Die kan zo groot zijn dat ze de halve borst bedekt maar kan ook klein zijn.

Kleding

Als de borsten niet zijn bedekt heet dat "topless". Op het strand zijn sommige vrouwen topless zodat er geen strepen komen van de bikini.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Borsten&oldid=625713"