Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu opnieuw voor: de FINALE! van de Gouden WikiKids Award 2020

Warmond

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Warmond
Flag of Warmond.svg Warmond wapen.svg
WarmondLocatie.jpg
Land Nederland
provincie Zuid-Holland
gemeente Teylingen
Oppervlakte
Inwoners 4915
Dichtheid
Postcode(s)
Netnummer(s)
Portaal Portal.svg Nederland

Warmond is een voormalige gemeente en een dorp in de Zuid-Hollandse Gemeente Teylingen. Warmond ligt dicht tegen Leiden, Sassenheim en Oegstgeest. Op 1 januari 2006 is de voormalige gemeente deel van gemeente Teylingen, samen met Sassenheim en Voorhout.

Geografie

Warmond ligt voor het grootste deel aan de Kagerplassen. Het is erg welvarend en ligt op een oude strandwal. De strandwal ligt naast het leede. Via enkele kanalen worden de Kagerplassen verbonden met de Oude Rijn. Evenwijdig aan de Leede liggen de Dorpsstraat en de Herenweg. Deze twee straten worden door middel van smalle steegjes met elkaar verbonden. Deze worden ook wel de Dammen genoemd. Het poldergedeelte is vrijwel vlak en wordt ook wel Lage land genoemt. De polder ligt aan de oostkant van de Kagerplassen en is alleen via het water en buurgemeenten te bereiken.

Naam

Warmond wordt voor het eerst genoemd op de goederenlijst van een kerk in Utrecht, onder de naam Warmelda. Op deze lijst staat dat de kerk in Utrecht drie van boerderijen in warmond bezat. Volgens Dick Blok is Warmond vernoemd naar een rivier. Later is deze deels gedempt. De enige overblijfselen van de Leede en de Hofleede. In de 11de eeuw werd Warmelda Warmunde en later in 14de en 15de eeuw is het Warmonde geworden. Uiteindelijk werd het Warmond.

Bezienswaardigheden

Warmond telt tientallen rijksmonumenten en heeft ook een Beschermd Dorpsgezicht. Warmond heeft vier bezienswaardigheden:

1. De Oude Kerktoren met ruïne van de kerk die er tot 1573 stond.
2. Huys te Warmond een kasteel, dat in een prachtige tuin staat.
3. Een voernhoef uit de Middeleeuwen.
4. Een Oranjerie uit 1894.

Molens

In Warmond kun je 5 Windmolens vinden:

Bekende Warmonders

Bekende inwoners van Warmond die er niet geboren zijn


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Warmond&oldid=651856"