Astronomie

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Sterrenkunde)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het heelal

Astronomie of sterrenkunde is de wetenschap van het bekijken en bestuderen van het heelal. Die wordt beoefend door astronomen (sterrenkundigen).

Astronomen proberen meer te weten te komen over het ontstaan en de geschiedenis van het heelal, wat daarin te vinden is en hoe dat alles met elkaar in verband staat. Dat doen ze door bijvoorbeeld afstanden te meten, of de grootte en hoe zwaar iets is. Ook hebben ze veel aan het waarnemen van allerlei soorten straling uit het heelal. Dat gaat allemaal met sterrenkijkers, telescopen en zelfs hele netwerken van telescopen. Dat kunnen ze hier op aarde, maar ook in de ruimte.

Meten: een paar voorbeelden

  • Hoe zwaar is bijvoorbeeld een ster? Een eenheid binnen de astronomie is de zonmassa.
  • Hoe ver is het naar iets in het heelal vanaf de aarde? Om afstanden te meten in het heelal is de lichtsnelheid belangrijk: die is 300.000 kilometer per seconde, oftewel ruwweg 1.000.000.000 kilometer per uur. Licht van heel ver afstaande sterrenstelsels is ook heel lang onderweg, voordat wij dat op aarde kunnen zien. Dat wordt gemeten in lichtjaren. Ook wordt gewerkt met het begrip astronomische eenheid (AE). Dat is de exacte afstand van de zon tot de aarde.

Hoe word je astronoom?

Astronomie kun je in Nederland aan vier universiteiten studeren: de Radboud Universiteit Nijmegen, de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Lees hierover op https://www.astronomie.nl/sterrenkunde-studeren-21

Voor België/Vlaanderen kun je hierover lezen op https://www.belgiuminspace.be/nieuws/belgisch-sterrenkundig-onderzoek/opleidingen-in-de-sterrenkunde


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Astronomie&oldid=856948"