Helmond

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De helm in het wapen van de stad

Helmond is een stad en gemeente in Noord-Brabant. De gemeente en stad telt 88.598 inwoners. De stad is ongeveer 1000 jaar oud. Helmond wordt voor het eerst genoemd in een bul van paus Alexander III in 1179. De laatst bekende zegel met de helm dateert uit 1241. Toen al had Helmond al stadsrechten. Bekende bezienswaardigheden zijn het kasteel en de paalwoningen, ook wel kubuswoningen genoemd.

Naam

De naam Helmond is ontstaan in de Middeleeuwen. Er werd toen al het wapen de helm gekozen. Daarnaast stond de arend als het symbolische dier voor de stad. In die werd de arend in het dialect uitgesproken als "ont". De o moet dan uitgesproken door die iets langer te maken en die wat dieper in de keel te leggen. De samentrekking van Helm en ont werd zo Helmond. Sommige wetenschappers denken dat niet de arend, maar een andere vogel symbool moet hebben gestaan voor de stad.

Bekende personen uit Helmond

De bekendste Helmonder is Willy van der Kuijlen. Hij heeft het meeste doelpunten ooit gescoord in het Nederlandse betaalde voetbal. Ook Rene van der Kerkhof en Willy van der Kerkhof en Berry van Aerle waren Helmonders.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Helmond&oldid=690500"