Oirschot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oirschot
Flag of Oirschot.png Oirschot wapen.svg
LocatieOirschot.png
{{{kaart2}}} {{{kaart3}}}
Geografie
Provincie North Brabant-Flag.svg Noord-Brabant
Hoofdplaats Oirschot
Gemeente Oirschot
Oppervlakte 101,75 km²
Bevolking
Inwoners
Bevolkingsdichtheid
17.841 (01/01/2007)
175 inw./km²
Overige info
Postcodes 5090, 5091, 5688
Google Maps-link Oirschot
Zonenummer 013, 0499

Oirschot is een groene gemeente in de provincie Noord Brabant. De gemeente bestaat uit de dorpskernen Oirschot, Spoordonk en Oost- West- en Middelbeers. In de gemeente Oirschot staan 6 basisscholen onder het bestuur van SKOBOS. Een van deze scholen is de St. Antoniusschool.

Legende

Bij de Antoniusschool hoort een leuke legende:

De legende van Antonius. De St. Antoniusschool is een mooie school die staat in het Brabantse Oirschot. De basisschool heeft zijn naam te danken aan de heilige Antonius, die zeer bekend is in Oirschot. Er bestaat namelijk een legende over Antonius.
Al zolang de bewoners van Oirschot zich kunnen herinneren, wordt de heilige Antonius vereerd. Aan het begin van de Middeleeuwen brak er in de streek rond Oirschot een grote pestepidemie uit. Veel mensen stierven aan deze ziekte. De bewoners van deze streek gingen elke dag opnieuw bidden tot de heilige Antonius. Ze hoopten dat hij hen zou kunnen helpen.

Op een dag gebeurde er iets vreemds. Er stond een raar wit paard in de wei. Het paard werd gebruikt om de lijken van de slachtoffers van de pest bij hun huizen op te halen en naar het kerkhof te brengen. Het paard was gestuurd door de heilige Antonius. In elk gezin waar het paard kwam om dode mensen op te halen, werden de zieken die nog leefden plotseling genezen. Alle mensen waren zo blij, dat ze de heilige Antonius heel erg bedankten.
Nog steeds zien de katholieken in Oirschot Antonius als hun beschermheilige. Ze vereren hem dus nog altijd. Dat doen ze in het kapelletje dat aan de heilige Antonius is toegewijd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oirschot&oldid=571748"