Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Gedeputeerde Staten

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

De Gedeputeerde Staten (GS) vormen - samen met de Commissaris van de Koning - het bestuur van de Nederlandse provincies. De personen die daarvan deel uitmaken heten de gedeputeerden. Commissaris + gedeputeerden kun je enigszins vergelijken met de premier + de ministers (landelijk bestuur) of burgemeester + wethouders (gemeentebestuur). Ze worden aangesteld voor een periode van vier jaar. Een provincie heeft minstens 3 en hoogstens 7 GS-leden. Dat is afhankelijk van de grootte (aantal inwoners) van de provincie.

De Provinciale Staten of kortweg Staten zijn de provinciale vertegenwoordigers op wie je één keer in de vier jaar bij de Statenverkiezingen kunt stemmen. Je zou de Provinciale Staten kunnen vergelijken met het parlement (landelijk niveau) of de gemeenteraad (gemeentelijk niveau). Het aantal Statenleden varieert van 39 tot 55, afhankelijk van het aantal inwoners van de provincie. De partij die als grootste uit de (stem)bus is gekomen vormt nu met een of meer andere partijen een coalitie (samenwerking) en uit hun midden (kan ook iemand van buiten zijn) kiezen ze de gedeputeerden.

De Statenverkiezingen zijn - en dat is zo mogelijk nóg belangrijker - ook bepalend voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer. Dat gaat volgens een bepaalde verdeelsleutel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gedeputeerde_Staten&oldid=440272"