Beemster

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beemster
Beemster flag.svg Beemster wapen.svg

Map - NL - Municipality code 0370 (2014).png

Provincie Flag of North Holland.svg Noord-Holland
Talen
Inwoners 9.748
Oppervlakte 72,07 km²
Hoofdplaats Middenbeemster
Hoofdstad
Burgemeester Joyce van Beek (CDA)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 1460-1464
Netnummer(s) 0299
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.beemster.net
Portaal Portal.svg Nederland

Beemster is een gemeente en een polder in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente Beemster maakt deel uit van de Stadsregio Amsterdam. De Beemster staat ook op de Werelderfgoedlijst sinds 1999.

Geschiedenis

Een kaart van de Beemster uit 1658.

Rond het jaar 800 was de plek waar nu de gemeente Beemster ligt bedekt met veen. Door dat veen gebied lag een klein riviertje Bamestra (daar werd de naam Beemster van afgeleid). Het riviertje groeide uit tot een meer dat in verbinding stond met de Zuiderzee. In opdracht van rijke kooplieden en de burgemeester van Amsterdam werd met 43 molens de Beemster drooggemalen door Jan Adriaanszoon Leeghwater. Dit gebeurde door het ophogen van de dijken en het graven van een ringvaart. Het water werd over de dijk gepompt in de ringvaart. Toen dit allemaal klaar was was het inmiddels 19 mei 1612. Het land werd verdeeld in kavels (stukken land) in de vorm van rechthoeken. Er kwamen rijke handelaren wonen met een buitenhuis. Veel van deze rijke handelaren hadden ook een boerderij omdat de grond vruchtbaar was. Inmiddels zijn er nog maar weinig van deze buitenhuizen over en staan er veel boerderijen.

Geografie

Het dorp Middenbeemster.

Beemster ligt in Noord-Holland dicht bij Alkmaar, Hoorn, Edam en Purmerend. In het noorden grenst de gemeente aan Koggenland, in het oosten aan Zeevang, in het zuidoosten aan Purmerend, in het zuiden aan Wormerland en in het noordwesten aan Alkmaar. In de gemeente Beemster liggen vier dorpen en twee buurtschappen. Dit zijn:


Bezienswaardigheden en werelderfgoed

In 1999 werd de Beemster uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dit omdat de polder nog steeds ingedeeld in de zuivere vierkanten die weer verdeeld zijn in zuivere kavels, net als 400 jaar geleden. Ook staan er nog een aantal stolpen en buitenhuizen uit die tijd. De Nederlands Hervormde kerk werd gebouwd in 1623 en ontworpen door Hendrick de Keyser(ook de ontwerper van Zuider- en Westerkerk). Naast de kerk werd een consistorie voor de kerkenraad en een Stovenkamer gebouwd. Hier konden verkleumde kerkgangers hun stoven vullen met kooltjes, zodat ze in de kerk geen koude voeten kregen. In de pastorie van de kerk in Middenbeemster is het Museum Betje Wolff, dat genoemd is naar de 18de eeuwse schrijfster Elizabeth Wolff. Zij was getrouwd met dominee Adrianus Wolff en woonde in de pastorie. Opvallend is in de Beemster is het oude smederijpand met de travalje, de stal waar paarden werden beslagen. Vanaf 1676 hebben generaties smeden in deze smederij geleefd en gewerkt. Nu zit er een bloemenzaak in het pand, maar je kunt er nog steeds komen kijken en zelfs het smidsvuur laten opvlammen.

Politiek

De huidige burgemeester van Beemster is Harry Brinkman en hij is voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA). De gemeenteraad van Beemster telt 13 zetels. Tijdens de laatste verkiezingen in 2014 waren dit de uitslagen. De Beemster Polder Partij heeft vier zetels, D66 heeft drie zetels, de PvdA heeft twee zetels, de VVD heeft twee zetels en het CDA heeft twee zetels. Op de Beemster Polder Partij kan je alleen in Beemster stemmen. De gemeente Beemster heeft een stedenband met Studená in Tsjechië.

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
    Koggenland    
 Alkmaar  Brosen windrose nl.svg  Edam-Volendam 
    Wormerland
Purmerend 
  


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beemster&oldid=612904"