Monnickendam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De stad Monnickedam ligt in de provincie Noord-Holland aan de Gouwzee.

De stad maakt sinds 1991 deel uit van de gemeente Waterland, dat verder uit de volgende plaatsen bestaat: Marken, Broek in Waterland, Ilpendam, Katwoude, Overleek, Watergang, Uitdam en Zuiderwoude. Monnickendam telt 10.051 inwoners (per 01-01-2006).

Geschiedenis

Sinds 25 februari 1355 – de dag na Sint Matthijsdag – heeft Monnickendam van de graaf van Holland stadsrechten gekregen. Stadsrechten worden ook wel handvesten en privileges genoemd. De stad Monnickendam kreeg een eigen wetgeving, een eigen rechtspraak en een eigen bestuur. Ook werd er een kerk gebouwd op de driesprong Kerkstraat, Noordeinde, Middendam. Tegenwoordig staat alleen de Speeltoren nog op die plek.

Een jaar later werd begonnen met de uitbreiding van de stad en rond 1400 werd dichtbij de huidige Grote- of Sint Nicolaaskerk een klooster gebouwd met de naam Mariëngaarde. De Grote Kerk of Sint Nicolaaskerk is na 1400 gebouwd.

In 1575 werd de ommuring van de stad vervangen door een omwalling met vier poorten en vier bastions. Op het bastion voor de Zuiderpoort werd later de joodse begraafplaats ingericht; daar is een restant van de muur nog aanwezig. Van de rest van de omwalling getuigt alleen de vesting, een wandelpad om het grootste gedeelte van de historische stad.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Monnickendam&oldid=634180"