Stelling van Amsterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stelling van Amsterdam

Stelling van Amsterdam the Netherlands.svg

Een kaart van de Amsterdamse stelling.
Land Nederland
Plaats Amsterdam en omgeving.
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1996
Status niet bedreigd
Type Cultuur
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie rondom Amsterdam. Het bestaat uit 46 forten, batterijen, dijken en sluizen. De stelling van Amsterdam is aangelegd tussen 1880 en 1914. Een voorbeeld van een fort is het kunstmatige eiland Pampus.

Functie

De Stelling van Amsterdam is gebouwd voor de verdediging. Als een vijand Nederland zou binnendringen, zouden rond Amsterdam de sluizen opengaan. Hierdoor werd het een soort van eiland. De vijand zou niet naar Amsterdam kunnen, omdat het omsingeld was door water. Op de plaats waar spoorlijnen, wegen en dijken werden forten gebouwd. Vanuit hier werd de vijand beschoten. Op de plek waar schepen door konden, werden ook forten gebouwd.

Geschiedenis

In 1874 werd begonnen aan de bouw van de stelling van Amsterdam. Dit werd mogelijk door de Vestingswet. De stelling van Amsterdam heeft veel gekost, maar is nooit gebuikt. In 1914 werd de Nieuwe Hollandse Waterlinie gebouwd. Zo kon Duitsland Nederland niet binnenvallen, wat niet gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1963 werd de stelling van Amsterdam niet meer werkzaam verklaard. Dit kwam onder meer door de ontwikkeling van het vliegtuig. In 1996 is de stelling werelderfgoed geworden.

Onderdelen

De stelling van Amsterdam bestaat uit 47 onderdelen. Deze zijn verdeeld over zeven fronten.


Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stelling_van_Amsterdam&oldid=492143"