Grachtengordel (Amsterdam)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zeventiende-eeuwse grachtengordel van Amsterdam binnen de Singelgracht

Amsterdam airphoto.jpg

De Grachtengordel van bovenaf
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Amsterdam
UNESCO-regio Europa & Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 2010
Status Niet bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

De grachtengordel is een deel van de binnenstad van Amsterdam. De grachtengordel is soort van systeem met straten, kades, bruggen en woonhuizen. Zoals de grachtengordel er nu uitziet zijn honderden jaren overheen gegaan. De grachtengordel is namelijk in de 17de eeuw aangelegd. De grachtengordel is het gebied dat grofweg langs de Herengracht, de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Singel ligt. Deze vier grachten worden de hoofdgrachten genoemd, dus de belangrijkste. Vanuit de hoofdgrachten zijn zijgrachten ontstaan. Deze zijgrachten behoren ook tot de grachtengordel. Voorbeelden hiervan zijn de Brouwersgracht en de Nieuwe Herengracht. De grachten monden uit de Amstel. De grachtengordel staat in de Werelderfgoedlijst en staat in het Canon van Amsterdam.

Geschiedenis

Amsterdam bestond tot het einde van de 16de eeuw uit het gebied binnen de Singel en de Kloveniersburgwal. Doordat Amsterdam groeide door de economie, werd op 5 maart 1613 besloten om de grachtengordel aan te leggen. Tijdens het Twaalfjarig Bestand werd besloten de grachtengordel te gaan graven, er werd begonnen met de Herengracht, de Keizersgracht, de Prinsengracht en de Brouwersgracht. Langs de grachten was grond te koop, om hier grachtenpanden op te bouwen. De nieuwe verdediging van de stad kwam te liggen bij de Leidsegracht. Na de Vrede van Münster werd gesloten de grachtengordel uit te breiden. De grachten moesten nu bij de Amstel eindigen. Rond 1680 zijn deze grachten gegraven, deze grachten heten de Nieuwe Prinsengracht, de Nieuwe Keizersgracht en de Nieuwe Herengracht. Ook de Gouden Bocht stamt uit deze tijd. Tot en met het einde van de 19e eeuw is de grachtengordel nog veranderd geweest.

In juli 2006 wilde de gemeente Amsterdam de grachtengordel voorstellen aan de UNESCO om werelderfgoed te worden. In december 2008 zei het Nederlandse kabinet dat dit het goed vond. Op 1 augustus 2010 werd de grachtengordel officieel werelderfgoed. In 2013 werd de 400ste verjaardag van de grachtengordel gevierd. Toen vonden er verschillende evenementen plaats.Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grachtengordel_(Amsterdam)&oldid=682800"