Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Van Nellefabriek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van Nellefabriek

Rotterdam van nelle fabriek.jpg

De Van Nellefabriek
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Rotterdam
Regio Europa & Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 2014
Status niet bedreigd
Type cultureel
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

De Van Nellefabriek is een voormalige fabriek in Rotterdam. De Van Nellefabriek is een Rijksmonument en staat sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst. De Van Nellefabriek staat aan de Delfse Schie. Van 1925 tot met 1995 was de fabriek in werking. Thee, koffie, tabak en kauwgom werd er onder meer gemaakt. De Van Nellefabriek was een van de eerste fabrieken met daglicht. Normaal stonden de mensen in het donker, maar door alle ramen kwam het daglicht naar binnen.

Geschiedenis

Van Nelle

De Van Nellefabriek op de achtergrond met op de voorgrond de luchtbruggen. De luchtbruggen waren een soort van verbinding tussen twee delen van de fabriek. Door de luchtbruggen werden dozen met koffiebonen, thee- en tabaksbladeren vervoerd.

Sinds 1782 bestond het bedrijf Van Nelle. Het bedrijf zat gevestigd in de Leuvehaven in Rotterdam. Er werd onder meer thee, koffie en tabak gemaakt. In 1911 werd in Duitsland een fabriek gebouwd, de Fagusfabriek. de Fagusfrabiek was de allereerste fabriek waar de arbeiders niet in het donker stonden, maar in daglicht. In 1925 was deze voltooid. Van Nelle besloot dat het tijd werd voor een nieuwe fabriek rond 1925. Ze wilde net zo een fabriek als de Fagusfabriek. Daarom werd de Rotterdamse Kring opgericht. De Rotterdamse Kring bestond uit mensen die bij het bedrijf werkten en een aantal bankiers. Leendert van der Vlugt kreeg de opdracht de fabriek te ontwerpen. In 1914 waren de plannen af en er werd gekeken hoe de fabriek moest liggen en hoeveel geld het kostte. In 1916 kocht de baas van Van Nelle, Kees van der Leeuw, een stuk grond in de Spaanse Polder. Daar kwam de fabriek uiteindelijk te staan. 1919 was er conflict tussen de Rotterdamse Kring en de gemeente Rotterdam.

De bouw en de Tweede Wereldoorlog

In 1924 werd het laatste stuk grond gekocht en men kon beginnen met bouwen. In 1928 was de tabaksfabriek van de Van Nelle Fabriek af. In 1929 werd het kantoorgebouw en het ketelhuis voltooid. Uiteindelijk werd de fabriek in 1930 voltooid. In de tussentijd was ook de koffiefabriek en de theefabriek gebouwd. In 1940 vond het Bombardement op Rotterdam plaats. Hierbij werd de oude fabriek verwoest, maar de nieuwe werd beschadigd. In de Van Nellefabriek werden bij het bombardement 3000 ruiten verwoest, er vielen 2 doden en vele gewonden. In 1942 werd een stuk grond gekocht hierop werd een groentetuin gemaakt voor het personeel. In 1943 werden er 9 pakhuizen gebouwd langs de Delfshavense Schie. In 1944 werd de fabriek stilgelegd. Er waren namelijk te weinig grondstoffen om door te gaan.

Van 1945 tot en met 1995

De Van Nellefabriek tegenwoordig.

Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1946 weer begonnen met het maken van de producten. In 1949 werd begonnen met het maken van sigaretten. In 1950 werd ook kauwgom gemaakt in de fabriek. In 1956 werd begonnen met het maken pudding in de vorm van poeder en in 1962 werd de koffie vacuüm verpakt. In 1976 werd de Van Nellefabriek gekocht door een Amerikaans bedrijf en in 1983 werd het weer Nederlands. In 1985 werd de fabriek een rijksmonument. In 1995 stopte de Van Nellefabriek. Dit was omdat buitenlandse producten goedkoper werden.

Na 1995

In 1998 werd de fabriek gekocht door de Ontwerpfabriek. In 1999 werd begonnen met de renovatie van de fabriek. In 2003 werd de fabriek genomineerd om Werelderfgoed te worden. In 2011 was de renovatie klaar en in 2013 was een conferentie. Bij de conferentie werd een brief overhandigd dat bij de volgende bespreking de Van Nellefabriek wel of niet op de Werelderfgoedlijst kwam te staan. Per 21 juni 2014 staat de Van Nellefabriek op de Werelderfgoedlijst en zal dus worden beschermd door de Nederlandse overheid.

Externe Links

Een panorama vanaf de waterkant.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Van_Nellefabriek&oldid=469570"