Rietveld Schröderhuis

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Rietveld Schröderhuis

Rietveld Schröderhuis HayKranen-20.JPG

Het Rietveld Schröderhuis
Land Flag of the Netherlands.svg Nederland
Plaats Utrecht
Regio Europa & Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 2000
Status Niet bedreigd
Type Cultuur
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het Rietveld Schröderhuis is een woonhuis in de Nederlandse stad Utrecht. Het huis is ontworpen door Gerrit Rietveld en hierna gegeven aan Truus Schröder, vandaar ook de naam. Het huis is gebouwd naar het idee van De Stijl. Tussen 1925 en 1985 is het huis bewoond geweest, tegenwoordig zijn er rondleidingen. Het huis ligt aan de Prins Hendriklaan vlakbij het Wilhelminapark. Sinds 2000 staat het Rietveld Schröderhuis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Voorgeschiedenis en ontwerp

Een maquette van het huis.

Truus Schröders man was overleden en zij wilde graag ergens anders wonen. Eerst wilde ze weg uit Utrecht naar Amsterdam, hier woonde haar zus namelijk. Ze vroeg Gerrit Rietveld haar te helpen voor een huis te vinden voor haar en haar drie kinderen. Rietveld stelde haar voor om een huis te gaan bouwen. Beide gingen ze op zoek naar een stuk grond en vonden er één op de Prins Hendriklaan. Het stuk grond lag toen aan de rand van de stad en had uitzicht over de polders. Rietveld had inmiddels een ontwerp gemaakt, maar Schröder keurde dit af. Daarom ging Rietveld een ontwerp maken naar de ideeën van Schröder. Zo moest er in elke kamer licht, gas en water zijn. Ook liepen binnen en buiten door elkaar heen en de slaapkamers en de woonkamer werden op dezelfde verdieping gezet. Met deze ideeën maakte Rietveld opnieuw een ontwerp en Schröder vond dit weer niet mooi. Rietveld maakte hierna een schets en deze schets werd wel goedgekeurd door Schröder.

De bouw

Een deel van het huis.

Toen het ontwerp af was moest er nog een bouwvergunning komen. Om deze vergunning te krijgen heeft Rietveld een soort van truc uitgevoerd. Hij liet de gemeente denken dat het een normaal woonhuis was. Zo tekende hij het dak van de buren zo, dat het leek of het op het ontwerp zat. Ook noemde hij de bovenste verdieping de zolder. Ze kregen uiteindelijk een bouwvergunning en later zei Rietveld dat hij een fout in het ontwerp had gemaakt. Het hele huis werd van beton gemaakt en geschilderd in de drie primaire kleuren (geel, blauw en rood) met zwart, wit en grijs. Ook is er staal gebruikt.

Tegenwoordig

Door de jaren heen zijn er dingen aan het huis veranderd. Zo is bijvoorbeeld de vloerbedekking weggehaald en zijn er extra bedden bijgekomen. In 1937 is er een extra kamer op het dak gebouwd, dit was omdat Schröder veel bezoekers kreeg en meer privacy nodig had. In 1957 is deze kamer weer afgebroken. In 1985 is het huis gerestaureerd door Bertus Mulder. Het huis is nu weer zoals het in de jaren twintig er uit zag. In 2000 is het huis op de werelderfgoedlijst geplaatst en is nu eigendom van het Centraal Museum. Het Rietveld Schröderhuis is nu een soort van museum. Het is alleen te bezoeken via een rondleiding en er staat ook werk van Gerrit Rietveld in het huis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rietveld_Schröderhuis&oldid=492148"