Gein (Amsterdam)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Gein is een gedeelte van Amsterdam. Het behoort tot het gedeelte Gaasperdam. Gein ligt aan de rand van Amsterdam, tussen Driemond, Weesp en Abcoude in. Tussen Weesp en Abcoude loopt een riviertje. Dit riviertje heet Het Gein. Hier komt de naam Gein dan ook vandaan. In 1966 werd een aantal polders, waaronder het Bijlmer-meer, Gein en Gaasp aan Amsterdam toegevoegd en in een aantal fasen volgebouwd tot wat nu tezamen het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost is.

De Gein-Buurt bestaat uit vier buurten. Gein 1, Gein 2, Gein 3 en Gein 4, met merendeels rechthoekige woonblokken en straten met laag en midden+hoogbouw. Doorsneden door het patroon van lange en rechte vaarten en sloten. De basisvoorzieningen concentreren zich vooral rond het metro-station-Gein. Ook het Winkel-Centrum-Gein is daar. In de verschillende Gein wijken is veel groen te vinden en veel speelgelegenheden voor kinderen. Gein ligt aan de Gaasperplas, dit is nog een ongerept natuurgebied en zomers is dit een strand. Gein staat ook bekend binnen Amsterdam om zijn goede fietspaden. Hier kunnen de kinderen veilig van en naar school fietsen zonder autowegen te hoeven kruisen. Veel bewoners gebruiken voor het lokale verkeer en voor recreatie in de omgeving de fiets. Maar de omgeving is ook aantrekkelijk om bijvoorbeeld te wandelen, te vissen en te zwemmen.

Gein hoort bij Amsterdam, maar de drukte van de echte stad vind je hier niet. De stad is goed te bereiken met de metro 54 die vanaf het Metrostation Gein vertrekt. dit is tevens de eindhalte van de metro. Met 15 minuten zit je in de stad. De vele basisscholen die in Gein staan gebruiken de metro dan ook heel veel voor alle verschillende uitstapjes die ze maken.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gein_(Amsterdam)&oldid=638580"