Kikker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Levenscyclus

De kikker is een amfibie. Hij begint het leven als een eitje in het water. Na een week komen de eitjes uit en komen er piepkleine kikkervisjes uit. Na een week of twee wordt het kikkervisje groter en komen er achterpootjes. Pas dan krijgt hij ook longen om op het land te ademen, en verliest zijn kieuwen om onder water te ademen. Daarna verschijnen voorpootjes, en dan lijkt het ook gelijk al op een piepklein kikkertje alleen nog wel met een staart.

De staart wordt steeds kleiner en uiteindelijk is het een heel klein kikkertje. De kikker gaat op het land en eet dan voor het eerst insecten. Veel kikkers zijn pas na een paar jaar volwassen.

Dit proces, dat we de levenscyclus noemen kun je zo neerzetten: Een uitgebreider plaatje van de cyclus zie je hiernaast.Images/1/15/Levenscyclus kikker.jpg

  1. Kikkerdril (het eitje)
  2. Kikkervisje
  3. Kikkervisje met achterpoten
  4. Kikkervisje met voorpoten
  5. Kikker met (nog) een lange staart
  6. Volwassen kikker (kleine staart)
Kikker- en salamandervisjes

Voortplanting van de kikker

Amfibieën onderscheiden zich voornamelijk van andere dieren in de voortplanting. Het vrouwtje legt eitjes en het mannetje bevrucht deze. Zodra het mannetje met zijn gekwaak een vrouwtje heeft verroverd, zoeken ze een plek op met veel waterplanten. Hier legt het vrouwtje haar eitjes. Hierna laten ze de eitjes in de steek.

De leefomgeving van de kikker

De kikker leeft op water en land. Ze leven het liefst in en om de sloot. Als een kicker volwassen is heft het geen kieuwen meer. Hierdoor kan het niet onder water leven.

De padden hebben een paddentrek in het voorjaar.

Voedsel van de kikker

Kikkers eten allerlei verschillende dingen. Als ze klein zijn eten ze algen en dood plant,- en dierenmaterialen.

Wanneer ze groter worden gaan ze ook watervlooien, eenoogkreeftjes en muggenlarven eten. Een volwassen kikker is een vleeseter. Die eet alles. Hij houdt erg van insecten, krekels, spinnen en slakken.

Soorten kikkers

De bekendste soorten kikkers zijn: de groene kikker, de heikikker, de bruine kikker, de meerkikker, de bastaardkikker, de poelkikker en de brulkikker.

De groene kikker en de bruine pad zijn de meest voorkomende soorten in ons land. De groene kikker kan wel 7 tot 11 jaar oud worden. De bruine pad kan 5 tot 6 jaar oud worden.

Zo oud worden ze vaak niet, ze hebben veel natuurlijke vijanden. Die kun je hieronder lezen.

Vijanden van de kikker

Kikkers hebben allerlei vijanden in de natuur. Kikkervisjes hebben andere vijanden dan volwassen kikkers.

Een kikkervisje heeft de volgende vijanden: vissen, salamanders en libellenlarven.

Een volwassen kikker heeft meer vijanden: roofkevers, waterratten, ooijenvaars, reigers, snoeken en mollen.

Opdracht

Spelletje

Bronnen

Bronnen:

Milan, S. LIFE & EVOLUTION: Abandoned frog eggs can hatch early. Sience News. Geraadpleegd op 01-11-2017 van http://web.b.ebscohost.com/ehost/detail/detail?vid=0&sid=90a6b93d-1c71-471d-a8c7-8590bb5fa34f%40sessionmgr103&bdata=JnNjb3BlPXNpdGU%3d#AN=96152418&db=aph

Diakow, C. (1978) Hormones and behavior P. 183-189 Rutgers University, Newark, New Jersey

Houston, W (1973) The food of the Common frog, Rana temporaria, on high moorland in Norther England P153-165.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kikker&oldid=533232"