Leguaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Legwan zielony1.jpg

Leguanen zijn een familie van hagedissen met circa 35 soorten. ze wonen in Midden- en Zuid-Amerika. Leguanen kunnen langer dan een meter worden, maar de meeste soorten blijven veel kleiner en lijken op de echte hagedissen. Leguanen zijn herbivoren, dit houdt in dat ze planteneters zijn. Ze eten gebladerde groene, fruit en verse, rauwe groenten.

Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is bij volwassen dieren goed te zien. De kop van de mannen is duidelijk forser en de keelwab is groter.

De leguaan heeft net als ons een skelet met een ruggengraat, ribben enz. De Leguaan is koudbloedig omdat het niet van binnenuit het lichaam op temperatuur kan houden. De leguaan regelt dit wel zelf, maar dan door een warmere of koelere plek op te zoeken.

De leguaan is een prooi voor veel roofdieren. Hij is goed gecamoufleerd en zo nodig redt hij zich door een snelle sprint. De leguaan zit vaak op een tak boven het water. Bij gevaar laat hij zich gewoon in het water vallen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leguaan&oldid=626669"