Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Amerigo Vespucci

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Standbeeld van Amerigo Vespucci.

Amerigo Vespucci was een Florentijnse ontdekkingsreiziger, geboren in Florence op 9 maart 1454 en overleden in Sevilla op 22 februari 1512. Hij werd dus 58 jaar. Hij is de naamgever van Amerika.

Vespucci groeide op in een rijk gezin. In zijn jeugd las hij veel boeken en was hij geïnteresseerd in geografie. Na het overlijden van zijn vader, Nastagio Vespucci, ging hij als bankier werken voor de Medici-familie. Vervolgens ging hij naar Sevilla in Spanje. Daar ging hij veel om met zeevaarders en ontdekkingsreizigers.

Hij was een van de eerste die bedacht dat Amerika een nieuw continent was. Columbus dacht namelijk dat hij Azië had bereikt en dat de indianen Aziaten waren! Een Duitse drukker, Martin Waldseemüller, maakte een atlas en dacht dat Amerigo Vespucci de ontdekker was van het continent Amerika. Daarom vernoemde hij het continent naar Amerigo Amerika.

In 1497 vertrok Amerigo Vespucci naar de Nieuwe Wereld. Toen bedacht hij dat het ontdekte gebied van Columbus niet Azië was, maar een geheel ander werelddeel - helemaal onbekend.

In 1499-1500 ondernam wellicht Vespucci nog een reis, samen met Alonso de Ojeda en Juan de La Cosa. Na de kust van Zuid-Amerika bereikt te hebben, scheidde Vespucci zich af van de rest van de groep,en zeilde naar het zuidoosten. Hij stierf uiteindelijk in 1512 in Sevilla. Amerigo's rol in de geschiedenis is vaak erg overdreven. Waldseemüller heeft Amerika dan later ook een andere naam gegeven: terra incognita (onbekend land). Toch bleef het volk het nieuwe continent Amerika noemen, tot op de dag van vandaag.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerigo_Vespucci&oldid=563210"