Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Wallonië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wallonië
Waals Gewest
Franse Gemeenschap

de Waalse vlag Armoiries de la Wallonie.svg Communauté française in Belgium.svg

Hoofdstad Namen (gewest)
Brussel (gemeenschap)
Aantal inwoners 3.576.325 (gewest)
4.663.683 (gemeenschap)
Oppervlakte 16.844 km² (gewest)
16.150 km² (gemeenschap)
Minister-president Elio Di Rupo
Officiële Taal Frans
Portaal:Portal.svg België

Wallonië (Frans: Wallonie) is de naam van het zuidelijke gedeelte van België. Wallonië heeft twee hoofdsteden: Brussel (als hoofdstad van de Franse Gemeenschap) en Namen (als hoofdstad van het Waals Gewest). Wallonië grenst in het noorden aan Vlaanderen en Nederland, in het oosten aan Duitsland en Luxemburg en in het zuidwesten aan Frankrijk. In Wallonië spreekt men voornamelijk Frans, maar Duits en Nederlands worden op sommige plaatsen ook gesproken.

Waals Gewest en Franse Gemeenschap

Wallonië is een deel van België. België is officieel een federatie. Dit betekent dat de landelijke (federale) overheid gaat over zaken als buitenland en defensie. De federale overheid heeft veel taken overgegeven aan de deelstaten. Zo'n staatsinrichting is vergelijkbaar met Duitsland en de Verenigde Staten. België heeft een ingewikkelde verdeling qua deelstaten. Het is zowel in gemeenschappen als gewesten verdeeld. De gemeenschappen gaan over persoongebonden zaken, zoals gezondheidszorg, cultuur en onderwijs. De gewesten gaan over gebiedsgebonden zaken, zoals infrastructuur, natuur en economie.

Het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap hebben grotendeels hetzelfde grondgebied. Het Waals Gewest omvat Wallonië inclusief de Duitstalige Gemeenschap, maar zonder Brussel. Hierdoor zijn de regering en het parlement in Namen gevestigd. De Franse Gemeenschap omvat Wallonië inclusief Brussel, maar zonder de Duitstalige Gemeenschap. Hierdoor zitten de regering en het parlement in Brussel. Anders dan Vlaanderen hebben het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap een apart parlement, een aparte regering en een aparte minister-president. De stad Brussel wordt overigens met de Vlaamse Gemeenschap gedeeld, aangezien Brussel zowel Franstalig als Nederlandstalig is.

Geschiedenis

Wallonië bestond in de middeleeuwen uit vijf staatjes. Dit waren het graafschap Namen, het hertogdom Luxemburg, het graafschap Henegouwen, het prinsbisdom Luik en het zuidelijke gedeelte van het hertogdom Brabant. Luik was de belangrijkste staat en oefende grote invloed op de andere staten uit. In Wallonië werd toentertijd veel ijzer gewonnen. In de Tachtigjarige Oorlog kozen de staten de kant van Spanje. In de zeventiende eeuw werd de ijzerindustrie van Wallonië bekend in Europa. Ondertussen bereikten de ideeën van de Verlichting Wallonië en nam de invloed van Luik af.

Nadat Napoleon verslagen was kwam België toe aan Nederland. Vooral in Wallonië was men hier niet blij mee. Wallonië was Franstalig en voelde zich achtergesteld. De Walen hadden het gevoel dat de Nederlandse koning meer voor het noorden dan voor het zuiden deed. Hierdoor brak de Belgische Revolutie uit, waarna Wallonië en Vlaanderen zich afscheiden van Nederland. België was aanvankelijk een Franstalig land met Franstalige instituten. Hierdoor hadden de Walen een voorsprong op de Vlamingen. Wallonië was in de negentiende eeuw ook veel rijker dan Vlaanderen. Door de mijnbouw werd er veel geld verdiend. Industriesteden, zoals Luik en Charleroi, kwamen op.

In de 20e eeuw verloor Wallonië zijn rijkdom en werd Vlaanderen een stuk rijker. Nog altijd in Wallonië één van de armste gebieden in West-Europa. De mijnen sloten in de jaren 60 en 70 en de werkloosheid was hoog. Vanaf de jaren 60 wordt ook gewerkt aan de taalrechten. In 1993 wordt België officieel een federale staat. Wallonië regelt daardoor nu veel zaken zelf. Hoewel Wallonië sinds de jaren 90 weer rijker wordt, blijft het nog ver achter op de recht van West-Europa.

Bevolking

Het Waals Gewest telt ongeveer 3.400.000 inwoners. De grootste steden zijn Luik, Charleroi, Bergen, Namen, Doornik en Verviers. De belangrijkste taal in Wallonië is het Frans. Haast alle inwoners spreken Frans. In de zogeheten Oostkantons spreekt men echter hoofdzakelijk Duits. Deze gemeenten vormen daarom ook de Duitstalige Gemeenschap. De lokale variëteit van het Frans wordt het Waals genoemd. Sommigen stellen dat Waals een eigen taal is, maar het wordt niet erkend door de Belgische overheid.

In Wallonië wordt haast geen Nederlands gesproken. Op school leren de meeste Walen naast Frans Engels en Duits. Nederlands wordt slechts op enkele scholen onderwezen en is niet verplicht (behalve in Brussel, waar dat wél het geval is). Dit levert soms spanningen op met de Vlamingen, aangezien de Vlamingen wél verplicht Frans op school krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 15% van de Walen Nederlands in goede of zeer goede mate kan spreken.

Provincies

Provincie Hoofdplaats Bevolking Oppervlakte Kaart
1 Drapeau Province BE Brabant Wallon.svg Waals-Brabant Waver 403.599 1.091 km² WalloniëProvincies.png
2 Flag of Hainaut.svg Henegouwen Bergen 1.344.241 3.786 km²
3 Flag of the Province of Liège.svg Luik Luik 1.106.992 3.862 km²
4 Official flag of the Province of Luxembourg.svg Luxemburg Aarlen 284.638 4.440 km²
5 Flag province namur.svg Namen Namen 494.325 3.666 km²


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wallonië&oldid=651839"