Van den vos Reynaerde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van den vos Reynaerde is een bekend dierdicht uit de middeleeuwen. Het is geschreven tussen het eind van de 12e eeuw en 1270. De taal is Middelnederlands. Het werk geldt als het hoogtepunt uit de middeleeuwse Nederlandstalige literatuur.

Samenvatting

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal. Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!


In het kort gaat het verhaal over dieren die zich bij koning Nobel beklagen over de schurkenstreken van Reynaert de vos. Koning Nobel wil Reynaert ter verantwoording roepen en stuurt daarvoor verschillende dieren die hem mee moeten lokken naar het koninklijk hof, zoals Bruun de beer en Tibeert de kater, maar het lukt Reynaert iedere keer om de boodschappers zelf in de val te lokken. Wanneer hij uiteindelijk toch voor de koning moet verschijnen, bedenkt Reynaert een nieuwe list: hij maakt de koning wijs dat zijn vader de wolf, Bruun en Tybeert een samenzwering tegen de koning zouden hebben beraamd. Zo zouden ze een grote schat hebben verzameld waarvan alleen Reynaert de vindplaats wist. Nobel en zijn hofhouding trappen erin en gaan op zoek naar de niet-bestaande schat, terwijl Reynaert met zijn gezin vlucht onder voorwendsel dat hij een pelgrimstocht gaat maken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Van_den_vos_Reynaerde&oldid=512732"